Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regionen-och-folkhalsomyndigheten-oense-om-spridningen-i-vastsverige/

SVERIGE

Regionen och Folkhälsomyndigheten oense om spridningen i Västsverige

Visir, andningsskydd och skyddsrock. Skyddsutrustning för vårdpersonal på Östra sjukhuset i Göteborg.
Visir, andningsskydd och skyddsrock. Skyddsutrustning för vårdpersonal på Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Jenny Ingemarsson

Allmän spridning i samhället – eller inte?

”Ett fall är inget fall”, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Samtidigt varnar Folkhälsomyndigheten för att det nya coronaviruset nu kanske sprids mellan människor som inte kan kopplas till riskområden utomlands.

Under en presskonferens på tisdagens eftermiddag meddelade Folkhälsomyndigheten att risken för att det nya coronaviruset nu sprids i Sverige bedöms vara ”mycket hög”. Det är den högsta nivån av risk på myndighetens femgradiga skala.

Till grund för den nya bedömningen ligger bland annat att ett antal personer har insjuknat i covid-19 utan att smittskyddet har kunnat spåra smittan till personer som har varit i någon av de regioner utomlands som betecknas som högriskområden.

En patient som var inlagd på Kungälvs sjukhus med symtom på infektion i luftvägarna bekräftades vara smittad av coronaviruset efter en slumpmässig provtagning. Region Stockholm uppger att det i nuläget finns anledning att misstänka samhällssmitta i ett fåtal fall.

Mer om coronaviruset: Läget i Västsverige just nu

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Patienten från Kungälvs sjukhus vårdas nu på infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. I Stockholm har ett antal patienter med covid-19 blivit allvarligt sjuka och vårdas på intensivvårdsavdelningar.

På tisdagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att det nu finns tecken på allmän smittspridning i Västra Götalandsregionen, VGR, och region Stockholm.

– Vi har ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var man har fått smittan. Det innebär att de kanske har smittats i samhället, sade Anders Wallensten, biträdande statepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid presskonferensen.

Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten och Per Follin, chef för smittskydd Stockholm vid tisdagens presskonferens om coronaviruset.
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten och Per Follin, chef för smittskydd Stockholm vid tisdagens presskonferens om coronaviruset. Foto: Anders Wiklund/TT

Men från Västra Götalandsregionen är budskapet ett annat. På VGR:s informationssida om coronaviruset nämns ingenting om allmän smittspridning.

– Det gick lite fort på Folkhälsomyndigheten när vi togs med i att det skulle vara en allmän smittspridning i Västra Götaland. Det har vi inga tecken på, säger Peter Ulleryd biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till DN på tisdagskvällen.

Han bekräftar att den smitta som har drabbat patienten från Kungälv inte har kunnat spåras, men anser inte att man utifrån det kan fastslå att coronaviruset nu sprider sig utanför de spårade smittkedjorna.

Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.
Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Jenny Ingemarsson

Peter Ulleryd säger att ”ett fall är inget fall” och menar att det krävs fler för att man ska kunna dra slutsatsen att det pågår en allmän smittspridning i Västra Götaland.

– Vi har ett fall i Kungälv som vi inte kan härleda, så här långt, till utlandsresa eller kontakt med någon. Hittills har vi kunnat härleda alla andra tidigare fall, så visst det är en liten varningsklocka och det är vi väldigt observanta på, säger han.

Enligt Anders Wallensten är det inte helt fastslaget vilka kriterier som gäller för att en smitta ska anses ha allmän spridning.

– Man säger att det ska vara en större spridning under en längre tid för att säkerställa att det inte är någon tillfällig smittkedja som dör ut. Man tittar på numerär, geografi och till en viss mån tid, att det är något som inte dör ut av sig själv, sade han på tisdagen.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt