Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regionerna-avvaktar-med-antikroppstester/

Sverige

Regionerna avvaktar med antikroppstester

Werlabs utför covid-19 provtagning på Waterfront i Stockholm.
Werlabs utför covid-19 provtagning på Waterfront i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Trots att regeringen gått ut med att befolkningen ska erbjudas antikroppstester för att se om man haft coronaviruset, så är det i dagsläget inte aktuellt i många delar av landet. Ett flertal regioner kommer inte att öppna provtagningen för allmänheten förrän efter sommaren.

– Vi har inte satt något exakt startdatum ännu. Vi vill först få tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, om hur man ska tolka och kommunicera vidare provsvaren från antikroppstesterna, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköping.

TT har varit i kontakt med merparten av Sveriges regioner, och Jönköping är en av många som uppger att de inte har någon exakt tidsplan för när man kommer att starta en allmän provtagning för antikroppar. Men enligt Malin Bengnér kommer det troligtvis att dröja till efter sommaren. Gävleborg, Jämtland Härjedalen, Västra Götaland och Värmland är ytterligare exempel där provtagningen ser ut att komma i gång först till hösten.

Den 11 juni kom regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner överens om att coronaprovtagningen ska öka. I den överenskommelsen ingår även antikroppstester, som ska erbjudas till alla svenskar mot en egenavgift. Regeringen kommer sedan att ersätta regionerna för de kostnader som kommer i samband med den utökade testningen.

– Som ett av de första länderna erbjuder vi bred serologisk testning, sade Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på en pressträff i början av juni.

Men en stor majoritet av de regioner TT pratat med uppger att man fokuserar på de så kallade PCR-testerna, som visar om man har en pågående infektion, och att man därför tvingas avvakta med att erbjuda omfattande tester för antikroppar.

– Resurserna räcker inte till allt, och vi måste använda vår personal till att testa de som behöver vård direkt. Vi måste helt enkelt prioritera de som är sjuka nu, inte de som eventuellt var sjuka för några veckor sedan, säger Charlotta Nelsson, chefsläkare på Region Värmland.

Stockholm erbjuder sedan drygt en vecka tillbaka antikroppstester till alla invånare, och efterfrågan har varit stor. Redan innan bokningssystemet öppnade var trycket så högt att regionens app kraschade, något som kollegorna i Västra Götaland tagit med sig in i sitt planeringsarbete.

– Med erfarenheterna från Stockholm i minnet så har vi konstaterat att det vore olyckligt att börja mitt i semesterperioderna. Vi vill inte ha kraschade hemsidor, så vi planerar i stället för att öppna provtagningen i september, säger Jan Kilhamn, stabschef på Västra Götalandsregionen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt