Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Registrerade romer kan få skadestånd

De som hamnat i polisens särskilda register för romer kan ha rätt till skadestånd från staten. Det säger Sigurd Heuman, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som redan i morgon tisdag reser till Malmö för att starta en granskning av polisregistret.

– Det här var verkligen omskakande information, jag blev alldeles förskräckt och insåg genast att det här är något vi måste kasta oss över, säger Heuman om DN:s avslöjande.

DN kunde på måndagen berätta att tusentals svenska romer har kartlagts i ett särskilt register som finns hos Skånepolisen. I registret finns bland annat helt ostraffade personer och dessutom ett tusental barn.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har till uppgift att bevaka bland annat hur polisen hanterar känsliga personuppgifter. Regelverket säger att det aldrig är tillåtet att registrera någon enbart på grundval av etniskt ursprung. 

– Redan imorgon reser vi till Malmö där vi har ett möte inplanerat med den som ska vara ansvarig för det här. Då ska vi försöka skaffa oss mer kunskap om vad det här är för något, säger Heuman.

I nästa vecka sammanträder hela nämnden, som är parlamentariskt sammansatt, och då fattas beslut om hur man ska gå vidare med eventuella åtgärder utifrån vad som framkommit. Tre spår är möjliga, enligt Heuman.

– För det första kan det bli så att vi konstaterar att det är aktuellt att staten betalar skadestånd till de personer som har registrerats. Vi vänder oss i så fall till Justitiekanslern med det.

Ett annat möjligt utfall är att nämnden finner för troligt att någon eller några enskilda tjänstemän inom polisen har begått något brottsligt, vilket då blir ett fall för riksåklagaren. En tredje möjlighet är att nämnden anser att registret ska raderas och den vänder sig i så fall till Datainspektionen angående detta, förklarar Heuman. Det är fullt möjligt att alla dessa tre åtgärder blir aktuella.

Fallet är enligt Heuman unikt.

– Jag känner i alla fall inte till att det funnits något sådant här i modern tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.