Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Registreringen var en allvarlig kränkning

I tisdags satt jag i Skarpnäcks kulturhus och hörde lokala politiker tala med romska väljare. Politikerna var engagerade, från vänster till höger. De brydde sig, de ville verkligen göra samhället bättre. Samtidigt gnisslade något. Var med i samhället, sa politikerna till romerna, gå och rösta. Lita på oss, lita på systemet.

Svenska myndigheter har förtryckt romer i över 500 år. På 1500-talet var det fritt fram att döda manliga romer.

I modern tid kom rasbiologin. 1923 skrev en statlig utredning att romers ”inblandning i den svenska folkstammen innebär en försämring av vår folkras”. Tvångssteriliseringar följde. Romer jagades bort av polismakten. Myndigheter upprättade rasbiologiska register med Z-nummer - i bruk ända in på 1990-talet.

Ändå satt de där, romerna i Skarpnäcks kulturhus. De tackade politikerna. De ville tro: det är annorlunda nu.

Flera av romerna i Skarpnäck fanns med i det olagliga polisregister som DN avslöjade i september förra året. Deras barn fanns med. Deras döda förfäder fanns med.

Soraya Post, Sveriges första romska politiker på riktigt hög nivå, var också i Skarpnäck. I höstas berättade jag för henne att hon och hennes barn fanns i polisens datamapp ”Kringresande”. Hon började gråta.

”Allt kommer tillbaka”, sa hon. Så berättade hon hur myndigheterna i Göteborg i slutet av 1950-talet tvingat hennes mamma till abort när hon var i sjunde månaden. Vårdpersonal tog ut fostret med kejsarsnitt. Sedan tvångssteriliserades Soraya Posts mamma, 21 år gammal. Människor av din sort, sade vårdpersonalen, ska inte ha fler barn.

Soraya Post är 57 år. Hon växte upp i ett samhälle där förtrycket av romer var öppet. Inte förrän för 10-15 år sedan slutade hon att betrakta sig själv som en andra klassens medborgare.

Massregistreringen av romer var ett slag i ansiktet för henne och tusentals andra romer.

Därför är JK:s beslut ett viktigt erkännande. Staten har slagit fast: massregistreringen var olaglig och utgör en allvarlig kränkning. Polisen måste följa lagen.

JK:s beslut om skadestånd blir en viktig byggsten när Myndighetssverige ska återupprätta sitt förtroende i svenska romers ögon. Men bygget är bräckligt.

Soraya Posts mamma fick också skadestånd till slut, förresten. 180.000 kronor för att Sverige tvångssteriliserat henne och tvingat henne till abort i sjunde månaden. Det var en pojke, sade sköterskan. När pengarna kom sa Soraya Posts mamma: tvi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.