Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Regler som tillkom för skydda arbetstagare – används nu för att utvisa dem”

Det räcker med att missa att ta ut några enstaka semesterdagar för att man ska förlora arbetstillståndet och utvisas från Sverige. Det visar fallet med 22-årige Sameer Suhbat som DN har rapporterat om.

– Migrationsverket använder regler som har tillkommit för att skydda arbetstagare som skäl för att utvisa dem, säger chefsjuristen Fredrik Bergman vid Centrum för rättvisa.

Den 16 maj fick 22-årige Sameer Suhbat ett brev hem till sin lägenhet i Solna. Det var från Migrationsverket som hade beslutat att avslå hans ansökan om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige - och att utvisa honom till Irak.

Sameer Suhbat har jobbat som biltvättare i Täby sedan tre år tillbaka. Han trivs väldigt bra på sin arbetsplats. Han har börjat få kompisar i Sverige och han har lärt sig prata flytande svenska.

I onsdags berättade han för DN hur ledsen han hade blivit och även förbannad på Migrationsverket som han tycker har fattat ett orättvist beslut.

Enligt Migrationsverket har inte Sameer Suhbat tagit ut semester som han ska. Sammanlagt rör det sig om 27 semesterdagar. Sju av dessa ska vara betalda semesterdagar från hans förra anställning. Han har också missat att ta ut tjugo obetalda semesterdagar från sin nuvarande arbetsgivare, en biltvätt i Täby.

Fredrik Bergman är chefsjurist vid Centrum för rättvisa och tidigare hovrättassessor vid Svea hovrätt. Fallet Sameer Suhbat handlar om vilken tolkning Migrationsverket ska göra vid mindre förseelser, menar han.

– Här saknas det vägledande praxis från Migrationsöverdomstolen, säger Fredrik Bergman, och berättar att han och hans kolleger på Centrum för rättvisa allt oftare blir kontaktade av personer som säger att de fått utvisningsbeslut på grund av att de inte har tagit ut semester.

Han tycker sig se trender i besluten att utvisa. Först var det vanligt att Migrationsverket beslutade om utvisning i fall där man ansåg att arbetstagare hade fått fel lön, menar han.

I en andra våg handlade det om personer som ansågs hade fått fel försäkring.

Nu säger han att man ser en tredje våg, där arbetstagare har tillräcklig lön, kollektivavtalsenliga försäkringar, men där de anses ha tagit ut för litet semester.

– Migrationsverket använder de regler som har tillkommit för att skydda arbetstagare – som skäl för att utvisa arbetstagare. Det är upp- och nedvända världen, och väldigt allvarligt, säger Fredrik Bergman.

Alexandra Elias är presskommunikatör och jurist vid Migrationsverket. Hon säger att Migrationsverket ser allvarligt på att arbetsgivare och arbetstagare frångår semesterlagen.

– En person som är anställd i Sverige har en tillsvidareanställning med rätt till semester. Något annat skulle aldrig godkännas, säger hon.

Varför låter då inte Migrationsverket Sameer Suhbat slippa ta ut 20 obetalda semesterdagar på det nuvarande jobbet? I semesterlagen står det att ”en arbetstagare får avstå från rätt till semesterledighet som inte är förenad med semesterlön” (paragraf 8).

Alexandra Elias säger att hon inte kan uttala sig om det här enskilda ärendet, eftersom det har överklagats till Migrationsdomstolen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.