Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regn, hagel och lera stoppade trafiken i Stor-Göteborg

Ett jordras vid Djupedal, intill E45 strax norr om Göteborg, hindrade vägtrafiken.
Ett jordras vid Djupedal, intill E45 strax norr om Göteborg, hindrade vägtrafiken. Foto: Adam Ihse / TT

Störtregn och hagelskurar drabbade Göteborg med omnejd på måndagskvällen. Både väg-, tåg- och flygtrafiken drabbades och polisen och räddningstjänsten fick mycket att göra. Väderlekstjänsten hade inte förutsett det tuffa ovädret.

Vid Djupedal, strax norr om Göteborg, orsakade det hårda regnet ett smärre jordskred, med massor som störtade ned på gamla E45, vilket ledde till att även nya E45 intill hotades. Till sist, framåt 20-tiden, stängdes Europavägen av, enligt Göteborgs-Posten på nätet.

– Vi har fått påringning om att jordmassor är på väg mot nya E45 från en anslutande väg. En person har uppgett att det rör sig om stora mängder, uppemot 100 lastbilslass, sade Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland, till DN vid 21-tiden.

Lite längre norrut, på Marstrandsvägen ut från Kungälv, ledde regnandet till stora vattenansamlingar som satte stopp för biltrafiken. Och i Lerum, nordost om Göteborg, var det rena lervällingen på E20, vilket ledde till att bilister fastnade. En bilförare ska ha tvingats att simmande överge sitt fordon.

Trafikverket rapporterade att tågen stoppades på sträckan mellan Göteborg och Älvängen, intill Göta älv strax nordost om Kungälv, under ett antal timmar.

Tre flygplan som skulle landa på Landvetter fick söka sig till andra flygplatser.

Enligt SMHI kom det mycket regn på kort tid, men det kom inte upp i varningskriteriet.

– Det har kommit drygt 20 millimeter, men det kan ha varit mer lokalt. För att det ska räknas som rikligt med regn krävs över 35 millimeter under tolv timmar, sade Tobias Palmblad, meteorolog på SMHI, till TT.

 

Se hur vädret väntas bli där du befinner dig. Till vädersajten Weatherpal.

 

Även hagelskurar spädde på nederbörden. Enligt Göteborgs-Posten var exempelvis ett område intill Kode, nordväst om Kungälv, helt vitt vid 18-tiden efter intensiva hagelskurar.

– Jag har aldrig förr sett en sådan enorm hagelskur. Här är nästan mer snö än i vintras. Men fem kilometer bort är det nästan ingenting, berättade Lena Canderudh för tidningen.

SOS Alarm uppgav för Göteborgs-Posten att man under loppet av två timmar fick in ett 60-tal larm om skilda följder av ovädret, främst från Lerum, Ale och Kungälv. Bland annat blev drygt ett 20-tal källare översvämmade, liksom tennishallen i Lerum.

Ett antal elavbrott följde också i ovädrets spår.

Det fanns ännu vid 23.30-tiden inga rapporter om att människor skulle ha kommit till skada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.