Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/regn-vantas-till-helgen-i-de-sodra-delarna-ovriga-landet-fortsatt-torrt/

Sverige

Regn väntas till helgen i de södra delarna – övriga landet fortsatt torrt

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Det brinner och är torrt i stora delar av södra och mellersta Sverige. Till helgen väntas en del regn i de södra delarna medan det i resten av landet kommer att vara fortsatt torrt. 

Rätta artikel

Ett ihållande regn med över 10 mm på flera håll i de södra delarna av landet väntas nu till helgen. Något som kommer ge viss effekt på den torra marken.   

– Det kommer att regna främst i de södra delarna av landet, i Skåne och en del på västkusten. I princip hela Götaland förutom Östergötland, möjligtvis även i Värmland. Det är välbehövligt, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.  

I stora delar av mellersta Sverige ser det ut att vara fortsatt torrt, även i nordligaste Norrland. 

– Det skulle möjligtvis kunna komma någon lättare skur men det är ingenting som kommer att påverka hur torrt det är i marken. 

Hur mycket måste det regna för att det ska ha någon effekt? 

– Det är svårt att säga. Det skulle nog behöva regna en hel dag, säger Marie Staerk. 

Hela nästa vecka ser ut att bli torr, även i de södra delarna. I nordligaste Norrland kan det komma en del skurar men där är det inte lika torrt i marken som i söder. Samtidigt väntas temperaturen sjunka något. På de flesta håll kommer temperaturen inte upp i 20 grader som det gjort under den senaste veckan, utan ligga på ungefär 15-16 grader. 

– I slutet på nästa vecka kommer temperaturerna sjunka ännu mer, det kommer vara ungefär 12-13 grader i de södra delarna och 0-5 grader i norr.

Läs mer: Läget för grundvattnet betydligt sämre än förra året 

Läs mer: Ovanligt med skogsbränder på våren  

Läs mer: Här brinner det i Sverige – läget just nu