Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Regnigt och kallt även i juli

Jakobsbergs gård i Bredäng utanför Stockholm var det rejält regningt på midsommarafton – och dystra sommarvädret ser ut att fortsätta.
Jakobsbergs gård i Bredäng utanför Stockholm var det rejält regningt på midsommarafton – och dystra sommarvädret ser ut att fortsätta. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sommarvärmen dröjer. Även i juli väntas det bli kallt, blåsigt och regnigt.

– Det mesta tyder på att det väder vi har nu fortsätter, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Landet är fångat i ett lågtryck som för in regn, skurar, moln och blåst, från norr till söder. Den närmaste veckan kommer inte temperaturerna att ligga högre än mellan 12–17 grader. I juni brukar temperaturen i södra Sverige vara omkring 20 grader och runt 15 grader i norr.

– De senaste dagarna har det legat som normalt för Norrland och lägre för de södra delarna av landet. Temperaturen är i underkant, hittills ser det ut som att det blir en av de kallare somrarna vi har haft, säger Sofia Söderberg.

LÄS MER: Folkdans och majstång – trots regnet

Frågan är om det blir någon sommarvärme över huvud taget. Det ser inte ut så, inte så långt som SMHI:s prognoser sträcker sig.

– Ser vi tio dygn framåt är det ett liknande läge med regn och skurar och inga större förändringar i temperaturen. Tittar vi längre in i juli ser det ut som att det fortsätter med regn eller skurar. Sedan kanske det blir någon dag med väder som är högtrycksbetonat, men det ser inte ut att bli soligt och varmt någon längre period, säger Sofia Söderberg.

Missa inga nyheter i sommar – ladda ned DN:s app

• Du som har Iphone hittar appen här – och du som har Android-telefon hittar den här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.