Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rehabilitering-kan-bli-vardens-nasta-stora-utmaning/

Sverige

Rehabilitering kan bli vårdens nästa stora utmaning

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, vid en tidigare pressträff.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, vid en tidigare pressträff. Foto: Anders Wiklund/TT

Rehabiliteringen för de som blivit svårt sjuka i covid-19 blir vårdens nya utmaning. Socialstyrelsen håller nu på att ta fram stöd för hur vårdgivare ska hantera det ökande behovet, när pandemin börjar gå in i en ny fas.

– Intensivvården var det första slaget men därmed är inte kriget över, sade avdelningschef Thomas Lindén.

I takt med att antalet intensivvårdade sjunker börjar sjukvården så smått skifta fokus. 

– Ett liv som räddas måste också kunna levas. Alla som behöver rehabilitering för att kunna återfå sin funktionsförmåga måste kunna få en sådan av hög kvalitet, sade Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen på måndagens pressträff.

De flesta patienter som fått intensivvård för covid-19 har haft bakomliggande sjukdomar eller tillhört riskgrupper. Thomas Lindén förklarade även att intensivvården i sig kan leda till bestående men, inte minst på grund av att covid-19-patienter ofta intensivvårdats under lång tid. Han säger att många regioner har börjat inse och planera för ett stort behov av rehabilitering framöver.

– Det första som man behövde säkerställa var att det fanns intensivvårdsplatser så att folk överlever och det har varit väldigt stort fokus på det. Men när man väl kommer över det har man många som inte kan komma tillbaka till ett normalt liv utan professionell hjälp.

Denna vecka kommer Socialstyrelsen publicera ett informationspaket om rehabilitering. Myndigheten kommer också att publicera kunskapsstöd till vård- och omsorgspersonal; ett till primärvården och ett till sjukhusvården i regioner och kommuner.

Beroende på hur hårt en patient drabbats av covid-19 kan rehabiliteringsbehovet se olika ut. Medan vissa klarar sig med en kortare tid kan andra behöva hjälp i flera år. Arbetet med att tillgodose behovet av rehabilitering kan, likt trycket på intensivvården, bli utmanande för vården, tror Thomas Lindén. 

– Intensivvården var det första slaget men därmed är inte kriget över utan det fortsätter nu med att få människor att kunna gå tillbaka till sitt normala liv. Precis som i intensivvården kommer man säkerligen behöva ta in människor som normalt inte arbetar med rehabilitering för att kunna ta hand om den här puckeln som vi ser framför oss. 

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen och Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen och Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall. Foto: Alexander Mahmoud

I och med att trycket på vården fortsätter kan det ta lång tid innan sjukvården kommit ikapp och kan börja fungera normalt igen, efter att pandemin är över. 

– Jag tror iallafall att man kan räkna stora effekter kanske ett halvår efter att viruspandemin är över, sade Thomas Lindén. 

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, berättar att 496 personer får intensivvård. Ingen region har en kritisk situation när det gäller tillgången på skyddsutrustning. Antalet disponibla intensivvårdsplatser i Sverige har sjunkit till 1002. 

– Det är naturligt när antalet inlagda sjunker. Kapaciteten mellan antalet inlagda och tillgängliga platser är ungefär 30 procent, som det varit de senaste veckorna, säger Johanna Sandwall.

Thomas Lindén menar att ett minskat antal intensivvårdsplatser kan ge personalen på iva en välbehövd paus. 

– Om det inte är samma tryck så tror jag att man måste skala ner för att personalen måste få chans till lite återhämtning, men såklart så kan man skala upp igen om det behövs, säger han. 

Läs mer: MSB: Svenskarna har börjat slappna av