Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Reinfeldt: Dåden väcker frågor

”De tre händelserna är inte bekräftade som att de hör ihop, även om de naturligtvis väcker frågor.” Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt under en presskonferens på söndagen med anledningen av de båda sprängdåden som på lördagen inträffade i centrala Stockholm.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var under söndagens presskonferens noga med att poängtera att mycket ännu är oklart; vi vet inte exakt vad som hänt.

Bilbomben, mannen som avled på grund av sprängladdningarna som han bar på sig samt brevet till Säpo och nyhetsbyrån TT behöver inte höra ihop, sade Reinfeldt.

– Men det väcker naturligtvis frågor av det slaget, konstaterade han.

Reinfeldt poängterade att det som skett är oönskat och oaccepteptabelt. Det är inte något som ett öppet samhälle som Sverige kan acceptera.

– Människor ska kunna tro på olika gudar eller ingen alls. Man ska kunna leva sida vid sida, sade han och menade att vi nu inte får gripas av panik.

Därför får vi inte heller tvinga fram förhastade slutsatser, menade statsministern. Detta eftersom spekulationer knappast är av godo.

– De i sin tur kan leda till slutsatser som sätter bilder som sedan är svåra att ändra. Vi måste ha tålamod med demokratin och låt rättsväsendet arbeta.

Med anlening av budskapet om att vi inte bör dra förhastade slutsatser fick Reinfeldt en fråga om utrikesminister Carl Bildts meddelande på Twitter där han tidigt stämplade handlingen som ett terrorbrott.

Reinfledt svarade undvikande att ”Carl Bildt är en mycket närvarande utrikesminister”, men att han själv nu framför det som är regeringens ståndpunkt.

Statminister Fredrik Reinfeldt fick information om det inträffade vid 18-tiden på lördagen.

Han sade att regeringen har informerat oppositionen, samt att den håller löpande kontakt med berörda myndigheter.

Justitieminister Beatrice Ask säger i en kommentar till TT att det som hänt är oacceptabelt och oroväckande.

– Men Sverige är en del av världen och vi har varit förskonade från liknande händelser hittills. Därför blir man bekymrad över det som hänt.

– Men vi ska väl också först utreda riktigt det som skett innan vi drar några slutsatser.

På TT:s fråga om hon tycker att folk bör undvika julshoppande, svarar Ask:

– Självklart är folk upprörda och bekymrade, men det finns inga indikationer såvitt jag vet på att det ska hända något mer, säger hon.

Beatrice Ask säger att det utifrån vad man nu vet inte finns några skäl att ifrågasätta polisens arbete.

– Det finns ingenting som tyder på att det fanns kunskap eller information i förväg på att något sånt här skulle hända.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.