Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Reinfeldt: Invandringen bra för Europa

Invandring är bra för Europa, vilket exemplet från Sverige visar. Särskilt länder med låga födelsetal behöver tillskott utifrån. Det menar statsminister Fredrik Reinfeldt som hävdade sin uppfattning i en debattpanel vid Världsekonomiskt Forums möte på torsdagskvällen.

I ett Europa där många länder präglas av ökad avoghet mot invandring är Fredrik Reinfeldt beredd att sticka ut. Det gäller speciellt sedan hans konservative kollega i Storbritannien, premiärminister David Cameron, har valt att plädera för restriktioner även inom EU. Men den svenske statsministern har därmed också blivit en intressant röst som uppmärksammas.

– Sverige valde, till skillnad från Storbritannien, avstå från övergångsregler vid Rumäniens och Bulgariens inträde i EU. Därför behöver vi inte ta den diskussion nu som britterna har fått när övergångstiden går mot sitt slut, säger Fredrik Reinfeldt – och visar ingen sympati för David Camerons ställningstagande.

Han framhåller i stället att tillskottet av befolkning utifrån har varit till nytta för Sverige, särskilt som det till stor del rör sig om personer i yrkesaktiv ålder. Även om det tar tid att lära sig svenska och komma in på arbetsmarknaden, så har invandringen i längden lönat sig, anser Fredrik Reinfeldt.

– Men mycket mer kan göras för att förbättra integrationen. Det borde gå snabbare att få de kunskaper i svenska och annat behövs för att kunna få jobb i Sverige. Då skulle invandringen också bidra mer till att vi kan upprätthålla de svenska välfärdsambitionerna, betonar Fredrik Reinfeldt.

Statsministern anser det vara svårt att förstå hur man i länder med lägre födelsetal än Sverige – och därmed ännu större behov av arbetskraft utifrån – tycker sig ha råd att vara restriktiv. Vid en pressträff tidigare på torsdagen poängterade han att den överenskommelse om arbetskraftsinvandring som har ingåtts mellan regeringen och Miljöpartiet är av central betydelse för Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.