Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Reinfeldt: Jag är en stridshingst

Fredrik Reinfeldt har varit Moderatledare i tio år och statsminister i sju.

Han är inställd på att stanna på toppen ett bra tag till.

– Jag är en stridshingst och bra på att kämpa, säger Reinfeldt.

Sedan Reinfeldt valdes till M-ordförande 2003 har han vunnit två val och dubblat resultatet från katastrofvalet 2002 till 30 procent av rösterna 2010.

TT: Hur ser din politiska formkurva ut de här tio åren?

– Det påverkas väldigt mycket av var Sverige befinner sig. Om det är prövningar mot svensk ekonomi, säger Reinfeldt.

TT: När har det varit tyngst?

– Det finns ju stunder när man känner väldig ansvarskänsla för att det händer något gentemot Sverige.

Reinfeldt pekar på protesterna hemma och utomlands mot konstnären Lars Vilks och hans Muhammedkarikatyrer hösten 2007. Han pekar också på självmordsbombaren i Stockholm i december 2010.

Som ett av sina viktigaste beslut lyfter Reinfeldt fram omläggningen av partiets skattesänkningar så att mer går till låg- och medelinkomsttagare. Han hänvisar till att S accepterar den största delen av jobbskatteavdragen.

– Jag tror att jag och M medverkat till en historisk förändring.

TT: Har du förändrats som politiker?

– Jag tycker att jag lärt mig väldigt mycket. Mycket om att se Sverige i ett globalt sammanhang. Jag har ju som statsminister varit i stora delar av världen och sett förändring i stora folkrika nationer.

TT: Men du har samma politikerstil?

– Ja, i grunden är jag mig själv. På det sättet känner nog svenska folket mig. Det vill säga, jag tror att jag är precis det jag verkar vara.

I senaste tv-debatten uppfattades Reinfeldt som ovanligt aggressiv när han pressade S-ledaren på svar i regeringsfrågan. Någon ny stil är det dock inte tal om. Reinfeldt är upprörd över att Stefan Löfven hade ”mage att peka finger” åt regeringen och hävda att väljarstödet på 49,5 procent är ett svagt stöd i riksdagen.

– Jag möter en motståndare som har som teknik att inte svara på några frågor och då känner jag och mitt parti att då vill vi höja tempot.

Reinfeldt har inte släppt hoppet om att vinna en historisk tredje raka valseger, trots usla opinionssiffror.

TT: Hur länge tror du din lust (att fortsätta som partiledare) räcker om det går bra i valet?

– Jag är en stridshingst och bra på att kämpa. Jag känner stor lust för nu handlar det mycket om att förbereda oss för ett valår som jag tror blir väldigt spännande.

Reinfeldt satte 2009 upp målet att M ska bli det nya statsbärande partiet i Sverige. Han tycker att det målet har nåtts.

– Ja, i den meningen att vi med stor marginal är det största partiet i en regeringskoalition och har ansvar för breda delar av statsförvaltningen och det som påverkar samhällslivet, säger Reinfeldt.

– Och vi är, både i min egen person och i hur M agerar, långsiktiga. Vi har tagit strid för reformer som i det korta kan vara ifrågasatta, men som vi tror långsiktigt är riktiga. Det är motsatsen till populism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.