Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Reinfeldt: Kan inte acceptera en våldsjustis

”Jag förstår om Malmöborna tycker att nu får det vara slut på den här våldsjustisen”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Är polisen tillräckligt vass?

– Polisen själv redogör för att de nu kraftsamlar resurser. Det måste förändra situationen. Människor måste kunna uppleva att de är trygga i sin vardag och att man kan röra sig fritt på Malmös gator och torg. Inte förrän vi är i ett sådant läge så har vi i den polisiära, rättsliga delen kommit tillräckligt långt, säger Reinfeldt.

Är du förvånad över att polisen inte lyckats lösa något av de sex senast morden?

– Det är inte min uppgift att recensera svensk polis. Vi har säkerställt att de har de resurser de behöver. Vi noterar att de själva uppger att de gör en kraftsamling. Vi kan inte acceptera en våldsjustis som tror sig kunna lösa interna problem med våld och vapen. Sverige ska vara en rättsstat och det innebär att svensk lag gäller för alla.

Reinfeldt påpekar att regeringen lagt fram förslag om strängare vapenlagar och att det finns utredningar som tittar på olika typer av skärpningar.

– Alla som ropar på skärpningar i den här riktningen kommer att känna stöd hos alliansregeringen, säger han.

Förutom våldsverkarna själva, så har även rättsväsendet och Malmö kommun ansvar för situationen som uppstått i Malmö, menar Reinfeldt.

 

– I grunden är det utövare av våld som är ytterst ansvariga och ska fällas till doms för detta. Sedan finns naturligtvis också ett ansvar hos de som långvarigt haft makt och inflytande i Malmö. Det finns också ett ansvar för rättssystemet att skapa respekt för rättssystemet, säger han.

Reinfeldt uppger att det inte bara är poliser allena som lägger grund för trygghet och utveckling i Sverige.

-– Det måste också vara andra typer av resurser som sätts in. Både rent polisiära, men det handlar också om samordning med Malmö kommun och att Malmö själv också är med tydligt i det arbete som behövs för att skapa förutsättningar för andra livsval än att ta sig in i det kriminella.

Vad har de styrande i Malmö gjort för fel?

– Det finns många som har ett ansvar för hur situationen ser ut. Det vore märkligt om det inte hade något med de styrande i Malmö att göra. Det tror jag ingen annan tror är sanning. Låt oss nu i stället se vad vi kan göra för att lösa detta, säger Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.