Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Reinfeldt mötte svenska muslimer

Situationen efter Muhammedteckningen i Nerikes Allehanda är allvarligare än vad som framgått i svenska medier, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. På tisdagen besökte han överraskande Stockholms moské för att möta representanter för islam i Sverige.

Syftet med det hastigt påkomna besöket var att försöka dämpa de upprörda reaktioner som fortsätter att komma från den muslimska världen mot konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Sedan den publicerades i Nerikes Allehanda har protester kommit från många länder.

- Situationen är allvarligare än man kunnat utläsa i svenska medier. Det är fortsatt risk att detta växer.

Han uppdateras nu ständigt om händelseutvecklingen, och vad han fått höra föranledde det hastigt inplanerade besöket.

- Jag känner ett ansvar för att anstränga mig ytterligare för att dämpa situationen. Jag ville framföra mitt ärligt kända tack till de muslimska organisationerna, som brett agerar för att försöka dämpa risken för en eskalering av reaktionerna efter publiceringen av Muhammedbilden, säger statsministern.

Initiativet välkomnades av representanter för de muslimska organisationerna.

- Vi har ett bra samförstånd om situationen, säger Helena Benouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, en av de två muslimska huvudorganisationerna i Sverige.

- Vår syn är att vi har god förståelse för hur det svenska samhället och yttrandefriheten fungerar. Det budskapet vill vi också förmedla till andra, både inom och utanför Sverige.

Ställde ni några krav på statsministern?
- Nej, tvärtom. Vi erbjöd hjälp om han skulle vilja ha det.

Också Abdirisak Waberi, talesman för Islamiska förbundet i Sverige, den andra stora muslimska organisationen, berömde statsministerns initiativ.

Om demonstrationen nyligen mot Nerikes Allehanda i Örebro säger Helena Benouda:

- Muslimer har naturligtvis samma rätt som andra att demonstrera. Vi har varken uppmuntrat till eller avrått från demonstrationer.

Fredrik Reinfeldt anlände till moskén punktligt klockan halv fyra på eftermiddagen. Efter en rundvandring i moskén mötte han företrädarna för en lång rad muslimska föreningar i moskéns bibliotek. Där pågick samtalet sedan i drygt en timme bakom stängda dörrar.

Enligt Fredrik Reinfeldt ville han förmedla budskapet att Sverige är ett öppet och tolerant samhälle där kristna och muslimer lever sida vid sida.

- I samma andetag måste vi försvara vår yttrandefrihet och vår demokrati, och göra det i dialog och nära samverkan mellan i det här fallet muslimer och regeringen.

Konstnären Lars Vilks själv meddelar på sin hemsida att han på grund av mordhot nu uppehåller sig på hemlig ort.

I juni stoppades en teckning av

I juni stoppades en teckning av konstnären Lars Vilks från att visas vid en utställning i värmländska Tällerud. Teckningen föreställde profeten Muhammed som rondellhund.

I debatten som följde valde flera tidningar att visa teckningen, bland dem DN.
Först när den publicerades i Nerikes Allehanda blev det protester. I Örebro arrangerades en demonstration mot tidningen.

Officiella protester mot publiceringen har framförts till Sverige från Pakistan, Iran, Afghanistan, Egypten och Jordanien samt från Islamiska konferensen som representerar 57 medlemsländer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.