Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Reinfeldt säger nej till svensk Syrien-insats

02:53. Statsminister Fredrik Reinfeldt har inte gett upp hoppet om FN-enighet i Syrienfrågan, men nekar till ett svenskt deltagande.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inte gett upp hoppet om FN-enighet i Syrienfrågan om en reaktion på att kemiska stridsmedel använts i landet. ”Vi kan förhoppningsvis se en majoritet av världssamfundet reagera”, sade han på Moderata ungdomsförbundets arbetsstämma i Gävle på fredagen.

Reinfeldt, själv Muf-ordförande 1992–95, ägnade en stor del av sitt tal inför drygt hundra unga partivänner åt Syrien och det planerade Sverigebesöket av USA:s president Barack Obama nästa vecka.

Han framhöll att den svenska linjen är att FN:s observatörsstyrka, ledd av svensken Åke Sellström, måste få slutföra sitt arbete innan något beslut fattas om sanktioner mot Syrien. Därefter hoppas han på ett beslut i FN.

– Vi tycker att man ska invänta det, att det ska återrapporteras till FN-systemet och att vi sedan baserat på det förhoppningsvis får ett samlat världssamfund att reagera, sade Reinfeldt.

Trots att den amerikanska regeringen redan dragit slutsatsen att den syriska regimen ligger bakom användningen med kemiska vapen vidhöll statsministern att militära medel, om de används de närmaste dagarna, inte är någon lösning.

– Svaren på hur vi ska få fredlig samvaro i Syrien finns inte i andra änden av militär användning, sade han.

Han fick efter talet frågan av en Muf-medlem i publiken om Sverige skulle kunna delta i en militär operation mot Syrien.

Reinfeldt svarade kort:

– Nej.

I en webb-tv-intervju med DN på fredagseftermiddagen uttrycker han dock viss förståelse för ett eventuellt amerikanskt militärt angrepp.

– Jag förordar en annan väg. Sedan får liksom USA välja sin väg. Och det beror naturligtvis på att det finns en internationell diskussion att man inte ska stå passiv inför stora brott mot mänskliga rättigheter, säger han.

Fredrik Reinfeldt är inte längre säker på att han får bli historisk nästa vecka som den förste svenske statsminister som får besök av en amerikansk president för ett bilateralt möte på svensk mark. Samma dag som Barack Obama enligt planen ska anlända till Sverige, den 4 september, har av Frankrikes president Francois Hollande i en intervju med tidningen Le Monde pekats ut som tänkbar dag för att inleda ett militärt angrepp.

– Som de (i USA-presidentens stab, DN:s anmärkning) uttrycker det nu görs det ingen förändring i planeringen för vare sig Stockholm eller Sankt Petersburg. Men jag tror att alla förstår att det när det gäller USA:s president gäller det alltid att se hur utvecklingen i världen ser ut, för det kan sent komma att påverka möjligheten att komma till Stockholm, säger Fredrik Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.