Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Reinfeldt till attack mot Juholts inställning till SD

Sveriges statsminister längtar efter Mona Sahlins antirasistiska glöd.

I en intervju med Sydsvenska Dagbladet berättar statsministern att han har mycket svårt för Sverigedemokraterna som parti.

– Jag ogillar djupt all form av främlingsfientlighet. Det har säkert flera rötter. I min släkt har jag en väldigt brokig bakgrund. Min farfars farfar var svart. Min släkt kommer inte från Sverige. Det här försöket att mentalt få oss att acceptera att vi svenskar, i vårt lilla land, har bott här för oss själva – och sen finns det ett "dom" som kommer utifrån – det stämmer helt enkelt inte. Sverige präglas av att människor kommit hit och blandats. Det tycker jag är det vackra med Sverige. Jag är själv en produkt av det, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern berättar också att han saknar Mona Sahlins avståndstagande från SD, och samtidigt kritiserar han den nya S-ledaren, Håkan Juholts.

– Skiftet mellan Mona Sahlin och Håkan Juholt var ett skifte från en engagerad motröst och motkraft mot SD. Vi hade kanske inte alltid samma taktik, men vi hade samma ryggradskänsla. Jag upplever att Håkan Juholt är utan förhållningssätt kring detta. Han är inte besjälad. Han tar inte upp frågorna. Ska man vara artig kan man säga att han passerar dem med tystnad, eller säger någon rad till Jimmie Åkesson, mest för att han ska.

Du ser inget av Sahlins anti-SD-engagemang hos Juholt?

– Ingenting. Ingenting. Det finns snarare något starkt nostalgiskt och tillbakablickande i hans sätt att beskriva Sverige. Det gör att Jimmie Åkesson uttrycker viss värme för hans beskrivning, för det är ju även en del av SD:s sätt att beskriva landet: hur bra det var förr. Och här verkar de finna varandra, säger Reinfeldt till tidningen.

Enligt Sydsvenskan utsätts statsministern själv för rasism på grund av hans ursprung - "SD-supportrar på nätet kallar dig "negern" och "landsförrädaren".

– Det är priset du betalar för att stå upp mot den här typen av krafter. Det är ingen ny erfarenhet att en del av de här rörelsernas arbetsmetod är skrämsel och lite mer hårdför buskagitation. Nätet är en ny arena för det. Min uppfattning är att mycket av hantverket för de här krafterna görs på nätet av andra – och så upplever vi mer välpolerade, kostymklädda personer som säger något annat här i riksdagen, säger Fredrik Reinfeldt.

Håkan Juholt vill inte kommentera statsministerns uttalande.

- Vi kommenterar inte påhopp, säger pressekreteraren Anders Utbult, till DN.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.