Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Reinfeldt: Vi har valt rätt väg i asylpolitiken

Fredrik Reinfeldt med DN:s artiklar.
Fredrik Reinfeldt med DN:s artiklar. Foto: Thomas Karlsson
I en serie artiklar har DN visat hur det blivit allt svårare för utrikes­födda att komma in i samhället de senaste åren: färre klarar grund­skolan, en större andel saknar arbete och en merpart av dem som under längre tid är beroende av socialbidrag har utländsk bakgrund.

Samtidigt drar Sverige ett tungt lass i mottagandet av asylsökande jämfört med andra länder i EU. En väg som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försvarar i en intervju med DN.

EU har kommit överens om en gemensam asylpolitik. Problemet är bara att många länder struntar i att införa den. Det leder till att asylsökande far illa och använder människosmugglare för att ta sig vidare till andra EU-länder. Varför gör inte alla medlemsländer det man är överens om?

– Därför att den politiska viljan saknas. Och för att det finns ett stort folkligt motstånd i delar av Europa.

Vad gör du för att andra EU-länder ska leva upp till sitt ansvar?

– Vi har agerat genom att visa ett annat exempel. Det ger oss påtryckningsmöjligheter på andra medlemsländer som inte lever upp till de internationella konventioner som styr den gemensamma asylpolitiken. Det handlar ju om männi­skor som är väldigt utsatta och som ska bli rättvist behandlade överallt i Europa. Ett kvitto på att vi varit starka är att Cecilia Malmström utsågs till EU-kommissionär för dessa frågor.

I flera år har Sverige tillhört de fyra fem länder som tar emot flest asylsökande och beviljar flest uppehållstillstånd. Kan obalansen inom EU leda till att Sverige på sikt inför skärpta krav genom nationell lagstiftning?

– I valet 2010 fick Sveriges riksdag in ett högerextremt parti som bygger sin syn på verkligheten på främlingsfientliga uppfattningar. Då valde vi att gå till MP och nå en överenskommelse. Det har lett till att Sverige har både en liberal asyllagstiftning och Europas mest liberala lag för medborgare från länder utanför EU som nu kan komma hit och arbeta. Vi valde att gå i motsatt riktning än vad andra länder i Europa har gjort. Det kommer att bli otroligt intressant att se hur det svenska vägvalet faller ut. Jag tycker mig ha sett att främlingsfientlig­heten byggts på i länder som låtit högerextrema partier få inflytande.

39 procent av alla icke EU-medborgare som i år fått uppehållstillstånd för arbete ska utföra jobb som inte kräver någon särskild utbildning. Varför får 539 icke EU-medborgare uppehållstillstånd för att komma hit och städa när arbetslösheten redan är så hög?

– Det finns andra länder som har poängsystem för vem som får arbetskraftinvandra och som kräver höga utbildningar. Jag tycker att det finns en poäng med att vi gör det möjligt för människor från väsentligt fattigare förhållanden att få ett jobb i ett högutvecklat land.

– Vi omformar Sverige så att fler av de människor som kommer hit börjar arbeta direkt. De 40 000 som fått arbetstillstånd motsvarar förväntningar som arbetsgivarna har. Behovet speglar den svenska arbetskraftens förmåga till att ställa om sig: Vem är beredd att flytta? Vem är beredd att byta bransch? Genom att betala skatt bidrar dessa människor som kommer hit till att göra Sverige starkare.

Men är du inte bekymrad över att det fuskas med arbetskontrakt och för att människor utnyttjas?

– Det är klart att jag är. Vi kommer inte att acceptera misskötsel. Men våra motståndare använder fusket som en ursäkt för att ta bort den nya arbetskraftsinvandrings­lagen. Dessa vänsterkrafter, till exempel LO, vill föra oss tillbaka till tiden då ett svart jobb var den enda möjligheten för många som kom hit.

Nu har vi skapat en möjlighet för dessa männi­skor att komma hit legalt och kunna ställa krav på att få möta schysta villkor, få lön enligt kollektivavtal och tillkommande försäkringar.

Sysselsättningsgraden bland utrikes födda jämfört med inrikes är den lägsta i västvärlden. Varför är det så svårt för invandrare att få jobb i Sverige?

– Vår utgångspunkt i Sverige är att vi i högre utsträckning än andra länder tar ansvar för det internationella asylsystemet. Om vi ser till sammansättningen av dem som kom 2010 är många somalier och afghaner. De ska på kort tid lyftas upp till ett av världens mest utvecklade länder vad beträffar utbildning och arbetsmarknad. Det är likadant med de ensamkommande barnen, som oftast är tonåringar utan utbildningsbakgrund. Båda ställer enorma krav på vårt samhälle. Sedan ska man veta att varje gång Sverige går igenom en ekonomisk kris kommer vi ut med ännu färre okvalificerade jobb. Så har det varit varje gång.

– Jag för en strid med Socialdemokraterna om att alla jobb behövs. Jag försöker hålla liv i och förstärka en servicebaserad ekonomi som ger jobb även till dem med dålig utbildningsbakgrund. Därför har vi rut och rot och sänkt restaurangmoms. Men Håkan Juholt vill bekämpa allt. Han fnyser, angriper, tar ner. Min stillsamma fråga till honom är: Var finns den arbetsmarknad som fungerar för dem från Afghanistan och Somalia och alla obehöriga till gymnasiet? Alternativet är stora förtidspensioneringar. Det som Göran Persson höll på med.

Kan skillnaderna mellan inrikes och utrikes födda minska fram till valet?

– Jag kan inte lova. Det styrs av vilka asylsökande vi får, vilka krig och konflikter och konjunkturer.

Vad beror det på att allt fler av de utrikes födda är obehöriga till gymnasiet när de lämnar grundskolan?

– Vi gör nu om hela den svenska skolan. Vi återinför det inlärningsstöd som speciallärarna utgör. Vi satsar på lärarna och tidigare nationella prov. Vi ska bli allt bättre på att allt tidigare fylla kunskapsluckor.

– Tyvärr märks effekterna av en skolreform fullt ut först under sent 2020-tal. Väljarna förstår att det tar tid. Men en bra skola kommer att utjämna livschanser. Se på alla tjejer med utländsk bakgrund som nu gör fantastiska skolresultat! De kommer att betyda mycket för Sverige i framtiden.

Vad tänker du om att 67 procent av de långvarigt beroende av socialbidrag är utrikes födda?

– Om man kommer från en helt annan miljö och har svårt att lära svenska och få arbete kan effekten bli mer bidragsberoende. Bidrag var huvudmetoden på 1970-talet. I årets budget går 98 procent av de inkomstförstärkningar vi vill göra till den tredjedel som har de lägsta inkomsterna. I budgeten har vi höjt flerbarnstilläggen och barndelen i bostadsbidraget. Vi måste med fördelningspolitik säkerställa en sammanhållning i samhället. Men i grunden går bidragstagarnas situation inte att lösa med mindre än att de kommer i arbete.

Vad är en rimlig nivå på social­bidrag?

– Det jag vunnit valen på är att det ska löna sig mer att arbeta. Om det bara så är en timme ska det ge en ekonomisk förstärkning. Jobbskatte­avdraget har gjort skillnaderna tydligare mellan dem som arbetar och dem som inte gör det. Nu ser vi över att man ska kunna få tjäna en del även när man har försörjningsstöd.
Hur har det gått med utanförskapet under de fem åren ni styrt?

– Trots finanskris och lågkonjunktur ser vi en minskning av det breda utanförskapet. Med det menar jag alla dem i de arbetsföra åldrarna som av olika skäl inte arbetar. Vi har ett kraftigt fall av långtidssjukskrivna och dem med sjuk- och aktivitetsersättning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.