Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rekorddonation till Karolinska institutet

Sveriges första forskningscentrum för alternativmedicin startar i höst. Karolinska institutet i Solna har fått en privat donation på 43 miljoner kronor för ändamålet. Förebilden är Harvard School of Medicine i Boston som finansierats av samma donator.

Amerikanen Berhard Osher och hans svenska hustru Barbro Osher, generalkonsul i San Francisco, står bakom donationen som är en av de största i Karolinska institutets historia.

Alternativmedicin, eller komplementärmedicin, är diagnostik och behandlingar som inte erkänts av den västerländska skolmedicinen. Dit hör bland annat akupunktur, kiropraktik och örtmediciner.

- Alternativmedicin är ett kontroversiellt område och vi ska naturligtvis ställa samma vetenskapliga krav som på vanlig västerländsk medicin, säger Hans Forssberg, prorektor vid Karolinska institutet.

Paret Osher har tidigare donerat pengar till alternativmedicinska centrum i San Francisco och Harvard School of Medicine vid universitetet i Boston, välkänt för sin forskning och framgångsrika folkbildning.

- Vi har haft kontakt med Harvard School of Medicine under planeringen av det nya centret. Tanken är att vi ska samarbeta med dem, säger Hans Forssberg.

De spridda forskargrupper som redan arbetar med alternativmedicin kommer i höst att sammanföras i ett nätverk. Först när professuren är tillsatt kommer forskningsprojekten att spikas.

- Men redan nu vet vi att de psykologiska effekterna av olika behandlingar är ett område som vi kommer att satsa på. Där tror jag att vi har mycket att lära av alternativmedicinen.

Integrativ medicin blir den övergripande beteckningen för den forskning som ska bedrivas vid det nya centret. Där ska också forskning om hur livsstilen påverkar hälsan ingå.

- Livsstilssjukdomarna är en allt större del av sjukdomspanoramat. Och livsstilens betydelse för hälsan ligger nära komplementärmedicinen, eller integrativ medicin som vi föredrar att kalla den, säger Hans Forssberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.