Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rekordlång väntan på asylbesked

Foto: Marcus Ericsson / TT

Migrationsverket kommer att fatta betydligt färre beslut i asylärenden i år än vad som tidigare framgått.

I prognosen som presenteras på onsdagen sänks antalet med ytterligare 15.000 ärenden, erfar DN.

Det innebär att handläggningstiderna kommer att vara nere på normala nivåer först i mitten av nästa år.

För andra gången i år sänker Migrationsverket sin prognos för hur många beslut om asyl verket kommer att fatta innan årets slut.

DN erfar att Migrationsverket i onsdagens prognos kommer att skriva ned antalet till 80.000 avgjorda ärenden – vilket är 25.000 färre än man räknat med i början av året och 15.000 färre än i aprilprognosen.

Verket förutspår också att man kommer ner till normala handläggningstider om tre till fyra månader först i andra halvan av 2018.

– Det är uteblivna löften som dels kommer att generera mer kostnader för staten och ännu längre väntan för de afghaner som nedprioriterades under 2016, säger en medarbetare som arbetar med analys och uppföljning av verksamheten.

DN har tidigare rapporterat om de långa handläggningstiderna av asylärenden. I mars sa migrationsminister Morgan Johansson (S) till DN att han hoppades att handläggningstiderna skulle vara nere i normala nivåer till hösten 2017.

De allt längre handläggningstiderna innebär också att allt fler barn hinner fylla 18 eller skrivas upp i ålder innan de får beslut på sin ansökan, vilket verket tidigare konstaterat kommer leda till att fler får avslagsbeslut.

I juliprognosen uppskattas nu att omkring 7.600 får sitt beslut efter att de fyllt 18 år, eller efter att Migrationsverket gjort bedömningen att de är myndiga. Det är just nu 13.734 ensamkommande barn som väntar på besked om asyl.

Sedan DN senast rapporterade om de långa handläggningstiderna i juni har väntetiden för de ensamkommande barn som väntar på besked om asyl stigit, medan väntetiden för vuxna sjunkit något.

Nu har ensamkommande barn, som ännu inte fått svar, väntat i genomsnitt 100 dagar längre än vuxna i samma sits. Den genomsnittliga väntetiden för ensamkommande barn ligger nu på strax under 600 dagar.

Sammanlagt är det drygt 53.000 personer som väntar på besked om asyl just nu.

Migrationsverket står fast vid det man tidigare sagt, om att i princip alla barn som kom 2015 – 2016 ska få beslut i år. Men även utifrån den nya prognosen ligger verket efter. Under årets första sex månader avgjordes 27.826 asylärenden. Det krävs alltså en betydande ökning av antal fattade beslut i månaden för att Migrationsverket ska nå sitt mål.

Orsaken som getts till att verket fattat färre beslut än beräknat är framför allt att ärendena är mer komplicerade än tidigare, men också att många av handläggarna har liten erfarenhet.

Migrationsverket konstaterar nu att man underskattat tiden som det tar att avgöra de afghanska och irakiska ärendena.

Det får egentligen katastrofala följder både för människan, myndigheten och hela systemet.

I en intervju med TT i juli sa Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik att de långa handläggningstiderna var allvarliga.

– Det får egentligen katastrofala följder både för människan, myndigheten och hela systemet, sa Mikael Ribbenvik.

Men han framhöll också hur stolt han var över Migrationsverket och att man under 2016 och 2017 skulle avgöra sammanlagt 200.000 ärenden.

– Det kommer vi att klara, så i slutet av det här året kommer det att vara återställt och normaliserat, sa han då.

I övrigt visar Migrationsverkets prognos att färre personer sökt asyl i landet än beräknat, trots de slopade id-kontrollerna. Verket sänker prognosen för hur många människor som beräknas söka asyl i Sverige i år till 28.000, vilket är 6.700 färre än i aprilprognosen.

Fakta. Detta har hänt

Under 2015 sökte nästan 163 000 personer asyl i Sverige. Drygt 51 000 var syriska medborgare och drygt 41 000 var afghanska.

Drygt 35 000 var ensamkommande barn och majoriteten av dem var afghanska medborgare.

Under 2016 prioriterades Migrationsverket att ta beslut om asyl i ärenden som gällde syrier.

I februari beräknade Migrationsverket att 105 200 beslut om asyl skulle tas innan årets slut.

I april skrevs samma siffra ner till 95 000.

I juliprognosen skrevs antalet beslut i asylärenden verket räknar med att fatta ned till 80 000.

Under årets sex första månader avgjordes 27 826 asylärenden.

Just nu väntar drygt 53 000 personer på besked om asyl, varav 13 734 av dem är ensamkommande barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.