Sedan den historiska omsvängningen av asylpolitiken kommer nu få flyktingar till Sverige.
Rekordmånga har också dragit tillbaka sin asylansökan, visar DN:s genomgång. Bland irakier tar fler tillbaka sin ansökan än lämnar in en ny.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:39
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rekordmanga-angrar-sin-asylansokan/
Sedan den historiska omsvängningen av asylpolitiken kommer nu få flyktingar till Sverige.
Rekordmånga har också dragit tillbaka sin asylansökan, visar DN:s genomgång. Bland irakier tar fler tillbaka sin ansökan än lämnar in en ny.
0På två höstmånader kom förra året närmare 80.000 flyktingar till Sverige. När året gick mot sitt slut summerades antalet asylansökningar till 163.000, fler än någonsin tidigare. Lika många som invånarna i Eskilstuna och Luleå tillsammans.
Men efter att ha stått för EU:s mest generösa villkor för asylsökande gjorde regeringen ett tvärt omkast.
– Det smärtar mig att Sverige inte kan ta emot asylsökande på den höga nivå vi gör i dag, sade statsminister Stefan Löfven under den presskonferens som redan skrivits in i historieböckerna.
Sedan Sverige anpassade sig till EU:s miniminivå och införde id-kontroller kommer nu dramatiskt färre flyktingar. 18.000 människor har hittills i år ansökt om asyl. Står sig den takten väntas färre asylsökande i år än år 2007, enligt Migrationsverket som nu planerar för att ta emot 30.000 under hela 2016.
Nytt är att syrierna står för en allt mindre andel av de asylsökande i Sverige. Sedan flyktvägarna från det krigshärjade landet täppts till är nu bara var femte asylsökande i Sverige syrier, jämfört med var tredje under de tre senaste åren. Det visar beräkningar som DN gjort utifrån siffror från Migrationsverket. Samma trend gäller för flyktingarna från Afghanistan, som i fjol utgjorde var fjärde asylsökande men i år endast är var tionde. Framför allt beror minskningen på att allt färre ensamkommande barn tar sig till Sverige.
Läs också: Annika Ström Melin: EU har stängt dörren för flyktingar från Syrien
Samtidigt ångrar allt fler flykten till Sverige. Den skärpta lagen och de långa väntetiderna i asylprocessen (se grafik) är två anledningar till att rekordmånga – 4.500 personer – i år har dragit tillbaka sin asylansökan, jämfört med 3.800 under hela förra året.
Bland irakier, som är den tredje största gruppen asylsökande efter syrier och afghaner, syns nu en omvänd flyktingström. I år har fler irakier – drygt 2.000 personer – dragit tillbaka sin asylansökan än antalet som ansökt om asyl.
Kristina Rännar, processledare för återvändande på Migrationsverket, utesluter inte att det kan vara en effekt av den nya, strängare asyllagen som började gälla i somras.
– Det är ju ingen hemlighet att Sverige i likhet med alla andra EU-länder nu har mycket tuffare regler på alla områden. Naturligtvis påverkas folk när de får veta att det är mycket tuffare att få uppehållstillstånd, att tillstånden är tillfälliga och att möjligheten att få hit sina anhöriga är mindre, säger hon.
Läs också: Ett år efter Alan Kurdis död – bilden som öppnade världens ögon
I förra veckan avgjordes de första ärendena enligt den nya asyllagen, som bland annat innebär att tillfälliga uppehållstillstånd blir norm. Rätten att få återförenas med sin familj försvinner för de som får uppehållstillstånd som ”alternativt skyddsbehövande”. Det gäller de allra flesta asylsökande och i regel de som flytt från en väpnad konflikt. Att lagen omfattar även barn som kommit till Sverige utan sina föräldrar har väckt stark kritik. Internationella medier uppmärksammade häromveckan att en ensamkommande 8-årig pojke inte kommer att få hit sina föräldrar.
– Det handlar främst om barn från Syrien, Afghanistan och Somalia, som enligt de nya reglerna inte har rätt till familjeåterförening, säger Catherine Johnsson, rådgivare på Rädda barnen.
Läs också: De flydde krigets Syrien – sedan skärptes asyllagen
Men för flyktingarna som redan befinner sig i Sverige fortsätter resan. Många av de som kom i höstas väntar fortfarande på besked om de får stanna. Vilka är de asylsökande? Varifrån kommer de? Och var bor de i landet?
De asylsökande bor i kommuner i hela landet, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. I Flen, Hultsfred och Norberg är nu var tionde invånare asylsökande, i Ljusnarsberg var sjunde. I andra kommuner är de asylsökande försvinnande få. I Staffanstorp, Danderyd och Kävlinge bor det en asylsökande på cirka 600 invånare.
Se kartan – här bor de asylsökande
Fler än dubbelt så många män och pojkar som kvinnor och flickor ansökte om asyl i fjol. Närmare hälften var barn. 70.000 var under 18 år, varav hälften ensamkommande.
För många flyktingar grusas drömmen om Sverige. Endast hälften av de som ansöker om asyl väntas få besked om att de får stanna i Sverige. Syrier har störst chans att få uppehållstillstånd, medan bara 2 av 10 afghaner och 1 av 10 irakier får stanna.
Knappt ett år efter den historiska presskonferensen i höstas är målet om färre flyktingar nått. Förra veckan lämnade 545 människor in sin asylansökan i Sverige.
Källa: Migrationsverket. Grafik: Andreas Lundegård
Så många får stanna
Avgjorda ärenden 2016 (tom sista juli i år). Totalt: 54 403
Källa: Migrationsverket. Grafik: Andreas Lundegård