Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rekordmånga fall av TBE i år

Rekordmånga har smittats av TBE i år.
Rekordmånga har smittats av TBE i år. Other: Aas, Erlend/NTB

Hittills i år har 368 personer i Sverige insjuknat i den allvarliga sjukdomen TBE som sprids av fästingar. Det är betydligt fler fall än tidigare år. Sjukdomen har även upptäckts på nya delar i landet.

– Det är den högsta siffra som vi har sett någonsin, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som i värsta fall kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena på den som drabbas. 

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik rapporteras 200-300 fall av TBE i Sverige varje år, de allra flesta anmäls under juli-oktober. Hittills i år har 368 fall rapporterats till Folkhälsomyndigheten, vilket är drygt 150 fler än under hela förra året med 238 anmälda fall. 

– Vi har ingen ingen förklaring till ökningen. Men kanske är det för att klimatet har ändrats. Fästingar har funnits länge över hela landet, men inte TBE, och det kan ha något att göra med det har blivit varmare. Men det är inget som är bekräftat, säger Marika Hjertqvist. 

TBE är vanligast på ostkusten och de flesta drabbade har smittats i Stockholmstrakten och runt om Upplands och Södermanlands län samt i Mälardalen. Tidningen Vårdfokus var först med att skriva om det ökade antalet fall. 

Men i år konstaterar Folkhälsomyndigheten att smittan har ökat i områden som tidigare varit relativt förskonade kring Vättern och Vänern – och även kommit till helt nya platser. Främst Västra Götaland har drabbats av ovanligt många fall, 55 stycken. Det är mer än dubbelt så många som i fjol.  

– Den västliga spridningen av TBE har vi sett länge men i år har smittan även spridit sig norrut i Värmland där den inte har hittats tidigare, säger Marika Hjertqvist. 

Läs mer: Din lukt kan locka till dig fästingar

Även i Blekinge och Östergötland har antalet TBE-fall varit ovanligt många under 2017, jämfört med tidigare år.

Samtidigt vaccinerar sig allt fler personer mot sjukdomen. Men Marika Hjertqvist säger att det är svårt att förebygga TBE om den dyker upp på platser som tidigare varit förskonade. 

– Folk är naturligtvis bättre på att vaccinera sig mot smittan där det har varit känt, säger hon. 

Trots vaccineringar tror hon att smittan av sjukdomen kommer att fortsätta öka. 

– Det går ganska mycket upp och ner mellan åren men sedan början av 80-talet har vi sett en ökande trend med i snitt 6 procent per år och det tror jag kommer fortsätta, säger Marika Hjertqvist. 

Allvarlig TBE yttrar sig som hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamning. Dödsfall förekommer, men är sällsynt. Men majoriteten får bara milda eller inga symtom alls. 

Läs mer: Så skyddar du dig mot sommarhalvårets plågor

De allra flesta som drabbas blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.

Risken för att smittas av TBE under vinterhalvåret är liten, fästingar upphör att vara aktiva när det är under fem grader. Men för att få ett fullgott skydd krävs tre vaccindoser, ett tips är därför att börja redan nu. 

– Då har man det klart när fästingsäsongen börjar igen, säger Marika Hjertqvist. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.