Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rekordmånga lämnar Svenska kyrkan

Katarina kyrka.
Katarina kyrka. Other: Magnus Hallgren

Under förra året lämnade 90.000 medlemmar Svenska kyrkan. En av anledningarna tros vara att man tappat förtroende för kyrkan.

– Det är fler än vad som någonsin utträtt under ett och samma år, säger Martin Larsson, pressekreterare på Svenska kyrkan.

Svenska kyrkans medlemsstatistik som släpptes idag visar att rekordmånga valde att avsluta sitt medlemskap förra året, sammanlagt gick 90.000 medlemmar ur kyrkan.

I dag presenteras även resultatet av en webbenkät där tidigare medlemmar inom Svenska kyrkan har fått svara på varför de valde att avsluta sitt medlemskap. Den vanligaste anledningen till att man går ur kyrkan är att man inte tror på Gud, det angav 40 procent av de tillfrågade. 18 procent svarade att medlemskapet inte kändes meningsfullt och 17 procent hade ekonomiska motiv till varför de valde att lämna kyrkan.

Statistiken visar också att ovanligt många valde att avsluta sitt medlemskap under juni och juli. Att många valde att lämna kyrkan då tror man kan vara kopplat till att sommarens medierapportering ledde till ett minskat förtroende för kyrkan. I slutet av maj förra året avslöjade Ekot att anställda inom Svenska kyrkan bland annat hade åkt på utlandsresor för flera miljoner kronor.

–  Vi kunde dra slutsatsen om att det var en förtroendefråga för att det handlade om äldre grupper. Personer som varit medlemmar i Svenska kyrkan ett helt eller ett halvt liv har i högre grad än andra lämnat och då drar man den slutsatsen, säger Martin Larsson, pressekreterare på Svenska kyrkan.

När det på olika sätt blir uppmärksammat kring Svenska kyrkan leder det ofta till att många väljer att avsluta sitt medlemskap, förklarar Martin Larsson. 

–  Det man kan se utifrån undersökningen är att det är många som har ett otydligt medlemskap som de inte har reflekterat över och när kyrkan på olika sätt hamnar i offentligheten påminns folk om sitt medlemskap och kommer fram till slutsatsen att lämna, säger han.

–  Men det kan också leda till att man blir stärkt i sitt medlemskap när man tar en funderare, lägger han till. 

Enligt förtroendebarometer som släpptes i veckan har förtroendet för Svenska kyrkan minskat från 41 procent till 34 procent sedan förra året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.