Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rekordmånga röstade i EU-valet

Rekordmånga svenskar röstade i EU-valet, 48,7 procent, enligt Valmyndigheten. Det är drygt 3 procentenheter upp jämfört med 2009 och Sverige gick mot strömmen.

Enligt EU-parlamentet ser valdeltagandet i hela EU ut att bli i stort oförändrat, cirka 43 procent i genomsnitt, jämfört med valet 2009.

I förra EU-valet röstade 45,5 procent av de svenska väljarna, men det var ändå en rejäl ökning från 2004 då knappt 38 procent deltog.

Nu blev det en ökning för andra valet i rad och drygt varannan väljare gick och röstade för att bestämma vilka 20 kandidater som ska fylla Sveriges platser i Bryssel.

Siffran 48,7 procent innebär också att regeringens och EU-minister Birgitta Ohlssons mål om minst 50 inte uppfylls. Siffran från 2009 har hon beskrivit som skandalöst dålig.

I riksdagsvalet 2010 röstade över 84 procent.

De förtidsröster som kom in under söndagen räknas först på onsdag. Hur det kan påverka valresultatet är oklart.

I år har rekordmånga valt att förtidsrösta i valet till Europaparlamentet. Valmyndigheten rapporterar att 1,2 miljoner förtidsröster hittills har kommit in. Det kan jämföras med de 950 000 förtidsröster som kom in under europaparlamentsvalet 2009.

Av dem förtidsröstade cirka fem procent under själva valdagen. Om en lika stor andel förtidsröstar på valdagen i år handlar det om 60 000 röster som inte kommer att räknas förrän på onsdag.

– Det beror på att förtidsrösterna skickas via post till kommunerna. Alla röster ska ha kommit in till kommunerna senast på tisdag och de kommer att räknas på onsdag, säger hans Ivar Svärd, sakkunnig på Valmyndigheten.

Kan det påverka valresultatet?

– Det kan jag inte svara på eftersom vi inte vet hur många som kommer att förtidsrösta i dag.

När vet vi vilka personer som kommer in i EU-parlamentet?

– Alla röster och personkryss kommer att vara räknade i slutet av veckan. På fredag är hela valresultatet klart.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.