Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rekordmånga skilsmässor

Under 2013 slutade 25.100 äktenskap med skilsmässa, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är den högst uppmätta siffran sedan 1975. I snitt hade de äktenskap som förra året slutade med skilsmässa varat i elva år.

Statistiken skiljer sig dock åt en del mellan länen. I Stockholm varar äktenskapen som slutar i skilsmässa generellt kortast tid, i snitt tio år. I Hallands och Jämtlands län varar de längst, i snitt 13 år.

SCB påpekar att skilsmässofrekvensen kan beräknas på andra sätt. Tittar man exempelvis på andelen i skilda i åldersgruppen 30–59 år av det totala antalet gifta i samma grupp skiljer sig par i Gävleborg mest (23,3 procent) och Jönköping minst (16,7 procent). Med den beräkningen på kommunnivå är Sundbyberg skilsmässotätast med 27,7 procent och Lomma ligger lägst med 12,1 procent.

Beroende på vilket land de gifta kommer från varierar också äktenskapets längd. Par där båda är födda utomlands, men i olika länder, förblir gifta i 7 år. För par där bara den ene är utrikesfödd är tiden 9,5, om båda är från samma land utanför Sverige varar äktenskapet 11 år och två svenskfödda makar håller ihop 13 år.

Antalet skilsmässor brukar ligga kring 20.000, men 25.100 är det historiskt högsta om man bortser från toppnoteringarna under 1974 och -75 (26.802 respektive 25.383). De åren rusade skilsmässorna i höjden på grund av lagändringar som bland annat medgav snabbare skilsmässa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.