Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rekordmånga vill studera i Sverige

Inför höstterminen har Migrationsverket beviljat uppehållstillstånd till 4.700 utbytesstudenter. Antalet ansökningar från icke EU-länder har ökat med 16 procent det sista året.

Intresset för studier i Sverige har ökat på senare år, och intresset märks i hela världen. Hittills i år har antalet sökande från länder utanför EU ökat med 16 procent jämfört med 2003.

- Vi förväntade oss en minskning av antalet sökande eftersom vi fått en utökning med tio EU-länder. men det blev precis tvärtom, säger Marie Andersson, pressansvarig vid Migrationsverket.

Därför har Migrationsverket under sommaren satsat extra på att hinna gå igenom alla utbytesstudenters ansökningar innan terminsstarten.

I år har studenter från mer än 100 länder ansökt om uppehållstillstånd. Flest ansökningar kommer från Kina och Indien. Migrationsverket hade räknat med mindre jobb, eftersom studerande från de nya EU-länderna inte längre skulle behandlas i samma kategori. Men hittills har 3.400 utbytesstudenter från icke EU-länder fått positiva besked. Man har sagt nej till 300 personer. 250 studenter väntar fortfarande på besked.

Dessutom har 1.300 EU-medborgare fått uppehållstillstånd för studier. Hur många från Norden som ska studera här vet Migrationsverket inte, eftersom nordbor inte behöver några särskilda tillstånd.

Marie Andersson tror att svenska lärosätens taktik att locka till sig studenter från andra länder är en viktig del av förklaringen till ökningen.

- Vi vet ju att högskolor och universitet raggar studenter utomlands, befolkningsunderlaget i Sverige räcker nog inte till för alla utbildningsplatser, säger hon.

Migrationsverket har bemött anstormningen genom att prioritera alla självklara fall som ska godkännas utan kompletteringar. De komplicerade ansökningarna, där studenten till exempel inte kunnat visa hur den ska försörja sig, har fått vänta. Dessutom kommer många sökande från länder som Migrationsverket inte har någon erfarenhet av, varför man haft svårt att bedöma hur trovärdiga bankintyg och andra handlingar är.

För att få studera i Sverige krävs att personen fått en studieplats, ska studera på heltid, kan visa att försörjning finns för hela perioden, samt att han/hon tänker lämna landet efter avslutade studier. EU- och EES-medborgare måste kunna visa att de är antagna till en utbildning, att de inte kommer att belasta socialförsäkringssytemet och att de har en heltäckande sjukförsäkring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.