Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rekordtidig skörd av svenska jordgubbar

Foto: Lina Alriksson

Årets jordgubbssäsong har startat – och det ser ut att bli en rekordskörd. I Skåne är de första jordgubbarna på friland färdiga och redan nästa vecka kan övriga landet få njuta av de svenska bären.

– I Skåne har man kommit igång rekordtidigt på många håll, säger Anders Hagberg, ordförande i LRF Trädgård/Bär och jordgubbsodlare.

De svenska jordgubbarna är efterlängtade – och populära. Vi äter drygt två kilo gubbar per person och år. I år ser det ut som vi kan få frossa extra mycket.

Den varma våren har gynnat de svenska jordgubbarna, och i södra Sverige har man kunnat skörda bär som odlats i tunnlar sedan 10 maj. Nu är även de frilandsodlade gubbarna färdiga och finns att köpa i vissa butiker. Priset ligger runt 50 kronor litern, enligt Hagberg.

– Det är inga volymer än. Men i slutet på nästa vecka kommer det att finnas mycket frilandsbär även i andra delar av landet, säger han.

Med förra årets flopp i färskt minne hoppas de svenska jordgubbsodlarna på att vädret ska hålla i sig. Då gjorde en kall vår att skörden blev sen vilket fick handlarna att importera bär för att möta efterfrågan till midsommar. Det slutade med ett överskott på jordgubbar efter helgen och ett rejält prisfall som slog hårt mot de svenska odlarna.

– Det blev mycket bär som såldes till mycket låga priser samt en hel del som inte var lönt att plocka. I konkurrensen med utländska bär blev det pannkaka av alltihop, säger Anders Hagberg.

I år är prognosen att man kan erbjuda de populära bären utan problem till storhelgerna som nationaldagen, skolavslutningen och midsommar.

– Det kommer bli ordentligt med bär hela juni och inga problem att få fram dem till midsommar, säger Anders Hagberg.

Dessutom förlänger växthus- och tunnelodlade jordgubbar säsongen som gör att vi kan äta dem ända fram i september.

Att svenska jordgubbar ger betydligt mer betalt gör det frestande för fuskare att märka jordgubbar från annat ursprungsland som svenska. Därför har Jordbruksverket beslutat att även i år genomföra cirka 200 jordgubbskontroller. Förra året ledde det till två åtal, enligt Anders Hagberg.

– När det är höga priser på svenska bär kan det vara lockande att fuska. Sedan är det inget fel på utlandsjordgubbarna men det är falsk marknadsföring. De lurar konsumenten, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.