Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rekordvarm-midsommar-vantas-i-delar-av-landet/

Sverige

SMHI: Midsommarvärmen slog rekord

Väderkartan pryddes under dagen av strålande solar och höga temperaturer.
Väderkartan pryddes under dagen av strålande solar och höga temperaturer. Foto: Ulf Palm/TT

Stora delar av landets midsommarfirare kunde njuta av sol och varmt väder under dagen när temperaturen steg över 25-gradersstrecket.

I Karlstad uppmätte SMHI den varmaste midsommarafton på 50 år med en notering på 28,6 grader.

DN-TT Text

Väderkartan pryddes under dagen av strålande solar och höga temperaturer. SMHI flaggade för värmebölja i bland annat Värmland, men även i Bohuslän samt i Skaraborgsområdet mellan Vänern och Vättern.

I Karlstad uppmättes 28,6 grader, vilket gjorde årets midsommarafton till den varmaste sedan 1970.

Temperaturen nådde över 25 grader på platser i såväl Götaland som Svealand och södra Norrland. De flesta av dagens toppnoteringar gjordes i Svealand, med över 30 grader i Östmark-Åsarna och 29,3 grader i Arvika.

Göteborg bjöd på den högsta uppmätta temperaturen under hela 2000-talet redan vid lunch, skriver GP. Senare under dagen visade termometrarna 27,5 grader i staden, vilket gjorde årets midsommarafton till den varmaste sedan 1988.

Götaland fick uppleva klassiskt svensk midsommarväder med moln och regnskurar.

– Det har varit varmt på många håll. Men i söder har det kommit in en del regnskurar med åska från sydost, säger Kristian Silver, vakthavande meteorolog på SMHI.

Under helgen ökar sannolikheten för regnskurar i hela Götaland.

– Den varma luften kommer att ligga kvar i Norrland och större delen av Svealand även i morgon. Men i Götaland kommer det att vara fortsatta skurar som sänker temperaturen lite grann.

Ämnen i artikeln

Midsommar
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt