Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rektor får rätt mot bröder med koppling till extremism

I anmälan till Diskrimineringsombudsmannen ifrågasatte en lärarvikarie att han inte fick fortsätta.
I anmälan till Diskrimineringsombudsmannen ifrågasatte en lärarvikarie att han inte fick fortsätta. Other: Nicklas Thegerström

Rektorn på en skola i Göteborg stängde av två lärarvikarier med motiveringen att hon misstänkte att de sympatiserade med våldsbejakande extremism. De två lärarvikarierna, som är bröder, överklagade till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu ger rektorn rätt, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Det var i februari förra året som lärarvikarierna fick sms från rektorn om att deras vikariat på skolan i Göteborg inte skulle fortsätta. En av lärarvikarierna hade tidigare hämtats av polis på skolan och enligt rektorn hade hon fått indikationer på att elever, föräldrar och lärare upplevt oro kring bröderna.

Kort efter uppsägningarna konfronterade de båda bröderna rektorn under ett möte som spelades in i hemlighet.

– Är det min hudfärg, eller att jag har skägg, eller vad är det? frågade den äldre av bröderna.

– Vad jag bygger min oro på är att det eventuellt kan finnas en misstanke om att du eller din bror skulle kunna ha närhet till det som är extrem religiositet för mig, svarade rektorn.

Rektorn svarade undvikande på de två lärarvikariernas frågor och förklarade också att hon hade en ”magkänsla” för sitt beslut. De båda bröderna valde därför att anmäla henne till DO eftersom de anser att de utsatts för religiös diskriminering.

Läs mer: Lärare anmäler rektor som anade islamism 

DN granskade fallet i våras och kunde då berätta att en av bröderna har koppling till den salafistiska organisationen Die Wahre Religion, som är förbjuden i Tyskland. Anledningen är att ett stort antal personer från organisationen rest från Tyskland till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgrupper. 

Nu ger Diskrimineringsombudsmannen rektorn rätt. I DO:s utredning finns ingenting som ger anledning till att ifrågasätta kommunens uppgifter och att det inte heller finns något stöd för att de båda lärarvikarierna behandlats sämre än någon annan i motsvarande situation.

DN har varit i kontakt med en av bröderna som inte vill ge någon kommentar i nuläget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.