Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rektor: Man måste skydda de fina eleverna

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera friskolor bryter mot lagen och väljer bort potentiellt stökiga elever till förmån för skötsamma barn. Det avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning” i dag.

I programmet som sänds i kväll har reportrarna granskat ett 50-tal friskolor. Genom att låtsas söka skolplats åt två påhittade elever, en stökig pojke och en duktig flicka, avslöjar de stor skillnad i hur de olika ansökningarna tas emot.

Den reporter som utgör sig för att vara förälder till flickan får höra av 27 skolor att hon får plats, eller har god chans till plats. Hälften av de skolorna nekar samtidigt pojken plats. Trots att skollagen gör mycket tydligt att skolor inte får välja sina elever.

Inför en dold kamera berättar en rektor på en friskola i Stockholm varför han inte vill ha barn med adhd bland de andra eleverna.

– De får inte beblanda sig, man måste skydda de fina eleverna. När man får till det får man en bra skola. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, det sprider sig.

”Uppdrag gransknings” reporter låtsas söka jobb som musiklärare på skolan. Rektorn vill inte att det ska förekomma ”rap och death metal” eftersom det kan locka oönskade elever.

– Då får vi problem. Då får vi de här med kepsarna bak och fram som ska rappa. De kan väl hålla på att rappa i Tensta och elda upp bilar där i stället för här.

Rektorn har efter att ha konfronterats av ”Uppdrag granskning” avgått och sålt skolan.

Milstensskolan i Täby är en av de skolor där den duktiga flickan fick en plats medan den stökiga pojken med oroliga föräldrar fick höra att klassen var full.

– Jag gjorde helt fel, det erkänner jag. Det var ett felaktigt beslut och jag är jätteledsen för det, säger rektorn Karin Möller David i programmet.

Milstensskolan ingår i Sveriges största friskolekoncern Academedia som har 93 grundskolor i landet. Även Vittraskolan i Göteborg som ägs av Academedia nekar pojken plats.

– Vi har kommit fram till att de gjorde fel i sitt bemötande. Det får inte hända, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia till DN.

Koncernen har nu skrivit en ny policy för alla sina skolor, för att förhindra att det sker igen. Men Paula Hammerskog tror inte att vissa elever som väljs bort är ett problem som genomsyrar friskolebranschen.

– Det hoppas jag verkligen inte. I våra fall har det varit enskilda misstag, säger hon.
En av de granskade skolorna, Minervaskolan i Umeå, tänker stämma SVT för förtal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.