Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rektorn: Hela världen rasade samman

Facebookbilder där rektorn bland annat poserade utklädd till östtysk kulstöterska på maskerad ansågs så stötande att han fick sparken. Nu har tingsrätten gett honom upprättelse. ”Det känns skönt men motsvarar inte vad jag har genomlidit”, säger Anders Karlsson till DN.

Han valdes till årets lärare år 2006 och fick en tacktal för ”uppskattat arbete” året därefter. Nu döms hans tidigare arbetsplats, friskolan Norrlands Entreprenörsgymnasium, till att betala honom hundratusentals kronor för felaktig uppsägning.

Allt började med ett telefonsamtal från en nyhetssajt för snart två år sedan. Reportern hade letat på Anders Karlssons facebooksida och sett att han var fan av några åsiktsgrupper med anknytning till sex.

Anders Karlsson är noga med att poängtera att det inte förekom någon verksamhet inom dessa grupper och att antalet motsvarade nio av alla de 500 åsiktsgrupper han var fan av på forumet.

Sekunden efter publicerades en artikel på nyhetssajten med rubriken ”Rektor i sex-skandal”. Då hade reportern även plockat ned bilder från Facebook som framställdes som ”sex-bilder”.

Vad föreställde bilderna?

– På en av bilderna är jag utklädd till östtysk kulstöterska på en maskerad som Luleås gymnasiechef anordnade, en annan bild visar mig i bar överkropp när jag dansar turkisk dans på resa i Turkiet.

Lokalpressen hakade snabbt efter och någon dag senare hängdes Anders Karlsson ut som ”sex-rektorn” på löpsedlarna.

– Det blev ett mediedrev utan någon som helst källkritik, säger han.

Två dagar senare skickade skolans ledning ut ett pressmeddelande där det stod att Anders hade sagt upp sig. Men det stämde inte. Han hade sparkats bakom sin rygg.

Efter uppsägningen rämnade livet för Anders.

– Det var som att hela världen rasade samman. Alla tittade på mig på stan och vände sig om i affärer. Jag blev blev deprimerad och fick svårt att sova. Som tur var hade jag elevernas och lärarkollegornas stöd, säger han.

Han stämde nyhetssajten och krävde skolan på ett rejält skadestånd. På torsdagen kom domen – Luleå tingsrätt dömer entreprenörsgymnasiet till att betala Anders Karlsson drygt 800.000 kronor i skadestånd för felaktig uppsägning, varav 700.000 för förlorad arbetsinkomst. Ur domen: ”Bilderna föreställande Anders Karlsson på ett dansställe med bar överkropp, stående på knä på golvet iklädd långärmad skjorta och shorts samt liggande på golvet med öppen skjorta kan enligt tingsrättens mening knappast sägas ha en sexuell prägel och inte heller kan bilderna på annat sätt anses som olämpliga i sig. Inte heller bilden på Anders Karlsson utklädd till kvinna kan enligttingsrättens mening sägas ha en sexuell innebörd eller av andra skäl anses vara olämplig i sig”.

Norrlands Entreprenörsgymnasium menade att Anders Karlsson uppsåtligen velat förstöra skolans varumärke genom sitt agerande på Facebooksidan.

DN har förgäves sökt vd på gymnasiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.