Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Religiösa konflikter ökar i Sverige

Sverige är ett av de tio länder i världen där sociala konflikter med religiös koppling ökar mest, enligt en ny studie. Kravallerna i Rosengård 2008 och ökat antal hatbrott mot muslimer är några av orsakerna.

Det amerikanska forskningscentrumet Pew har undersökt utvecklingen av religiösa konflikter och förtryck i världen mellan 2006 och 2009. Sverige sticker ut som ett land där konflikterna ökar allra mest. I Pews index går Sverige från att vara ett av de lugnaste länderna till att ligga i mitten av den globala skalan, med en indexhöjning från 1,2 till 2,3 mellan 2008 och 2009. Som jämförelse låg då Finland på 0,6 och Norge på 1,3.

Ökningen beror enligt rapporten på "ökad fientlighet mellan befolkningen i stort och den växande muslimska minoriteten." Som exempel på konflikter med religiös bakgrund tar Pew bland annat upp kravallerna i Malmöstadsdelen Rosengård 2008, som utlöstes av utrymningen av en källarmoské. Pew hänvisar också till en rapport från Brottsförebyggande rådet om ökat antal hatbrott mot muslimer, och dessutom uppgifter om en ökning av antisemitism i Malmö.

Sett över hela välden ökar både religiöst våld och religiöst förtryck. Vad gäller våld är Irak värst, med index 9,0, medan det svåraste förtrycket sker i Egypten, Saudiarabien, Iran och Uzbekistan. Undersökningen sträcker sig fram till 2009, då Hosni Mubarak fortfarande styrde över Egypten och bland annat Muslimska brödraskapet var förbjudet.

Rapporten baseras på uppgifter från 18 offentliga källor, bland annat FN, EU och ett antal människorättsorganisationer. Pew varnar för att en möjlig felkälla är att öppna demokratier kan tänkas rapportera incidenter som förtigs i mer slutna länder. Till exempel hamnar Sverige på samma nivå som Libyen när det gäller religiösa konflikter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.