Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-13 01:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/religiosa-skal-lockar-svenska-ungdomar-till-is/

SVERIGE

”Religiösa skäl lockar svenska ungdomar till IS”

Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat terrorism och Mellanöstern, svarar på frågor om IS och Sverige.

Hur ser stödet för IS ut i Sverige?

– Det finns absolut ett stöd för IS i Sverige. Procentuellt sett har Sverige tillsammans med Belgien och Danmark flest jihadister som åker ner till Syrien och Irak och strider för IS. I Sverige rör det sig, enligt Säpo, om 300 personer. Det är lika många som i USA, och de har egentligen mycket bättre koll på vilka som åker än vad vi har. Det säger ganska mycket om hur etablerade IS faktiskt är i Sverige.

– Mycket handlar om att människor här ser kriget i Irak och Syrien i ett lite större sammanhang, till exempel som en konflikt mellan sunni och shia. De ser Iran, Syriens president Bashar al-Assad och Ryssland som sina stora fiender och de är mycket värre än IS. IS har etablerat sig som en försvarare av islam och tagit på sig ansvaret att bygga upp kalifatet igen.

Hur såg reaktionerna ut bland IS-sympatisörer i Sverige efter attackerna i Paris?

– I sociala medier började sympatisörer genast ge sitt stöd till attentaten. Det lät ungefär: ”så här går det när man slåss mot riktiga muslimer”, ”det här är en hämnd för bombningarna i Syrien och Irak”, ”så här går det när man ger sig på riktiga muslimer, Frankrike får skylla sig själva” och ”det här var bara början”.

Hur vet du att det var svenskar bakom kontona?

– De skrev på svenska, så det är jag tämligen säker på.

Påverkar attackerna i Paris stödet för IS i Sverige på något sätt?

– Nja, det är svårt att säga så här tätt inpå. Men det här är ju inte direkt det första attentatet de utför.

Säpo har under ganska lång tid nu uppgett att de har koll på 300 personer som rest till Syrien och Irak för att strida. Stämmer uppgiften fortfarande tror du?

– Nej. Vi talar om ett stort mörkertal här, jag skulle gissa att det åtminstone rör sig om det dubbla antalet.

Hur bra koll har Säpo, anser du?

– Jag ska inte hänga ut Säpo, de gör nog så gott de kan. Men om Sverige inte har någon koll på vilka som kommer in i landet så kan inte Säpo ha det heller.

Vad lockar svenska ungdomar till IS?

– De lockas framför allt av religiösa skäl. Det spelar stor roll att någon faktiskt gör det som islam har talat om under lång tid – nämligen att bygga ett kalifat igen. Även om IS använder metoder som många inte tycker om, så är tanken och målet med ett kalifat så mycket större.

Det brukar också talas om unga män som känner sig utanför samhället och söker ett sammanhang...

– Det är nys i stor utsträckning. Om det var skälet skulle det här fenomenet dyka upp på väldigt många andra ställen i världen. I Sverige är man sällan mer utsatt och utanför samhället än i andra länder. Det är den religiösa delen som är mest viktig, och den underskattar vi ofta i ett sekulariserat land som Sverige. Men den dragningskraften är väldigt stark. Min poäng är att man underskattar problemet grovt om man bara säger att det är unga arbetslösa och fattiga män som åker. Det oroar mig att politikerna inte verkar förstå det.

Hur kan Sverige hindra dem från att åka?

– Vi kan till exempel se till att det gör ont när man kommer tillbaka. De bör ha klart för sig att Sverige kommer ta reda på vad de har gjort där, även om det tar lång tid. Om de är aktivister kan man göra som i Frankrike och England och ta passen ifrån dem. Problemet med det är ju att de kan tänkas hitta på saker på hemmaplan i stället. Vad Säpo kan göra i dag är i princip bara att prata med dem och försöka få dem att inte åka.