Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Reporter till DN: Vi fick ta skydd undan flygande plankor

En mc-verkstad i Svedala blev av med sitt tak när ”Simone” på måndagen drog in över Skåne med vindar av orkanstyrka. Taket hamnade på E65, som under några timmar fick spärras av i båda riktningar.
En mc-verkstad i Svedala blev av med sitt tak när ”Simone” på måndagen drog in över Skåne med vindar av orkanstyrka. Taket hamnade på E65, som under några timmar fick spärras av i båda riktningar. Foto: Johan Nilsson / TT

När orkanvindarna verkligen tog tag i Malmö med omnejd vid 16-tiden på måndagen gungade det kraftigt i bilen som reportern Sarah Nylund och fotografen Albin Brönmark, med reportageuppdrag för DN, färdades med.

Ute ur bilen var de vid ett tillfälle nära att råka riktigt illa ut, när plankor började rasa ner från byggnadsställningar.

– Vi hade skojat lite rått på redaktionen, innan vi lämnade kollegerna, om att "vi får väl ses i nästa liv".

Lite senare, när Nylund och Brönmark kom fram till nya butiksgallerian Emporia i Hyllie i sydvästra Malmö, kunde de hålla sig för skratt. Vindar med orkanstyrka förändrade i ett slag väderläget i staden. Det blev påtagligt farligt att vara ute.

– Vinden tog tag i byggnadsställningar i området, plankor flög omkring och var nära att träffa människor. Vi fick ta skydd i ett cykelförråd, berättar Sarah Nylund.

En hel del folk var fortfarande i rörelse och en och annan ville inte inse att naturkrafterna i ett slag hade gjort det närmast livsfarligt att uppehålla sig utomhus.

– Det var mycket otäckt.

Vid 19.30-tiden befinner sig Sarah Nylund på E65, nära Svedala, strax sydost om Malmö. Det värsta ovädret har då passerat förbi.

– Nu gungar inte bilen längre, som förut när vindarna tog tag i den.

– Vi har fått höra att ett tak slitits loss och hamnat på Europavägen här, säger Sarah Nylund, som nu har fotograf Patrick Persson vid sin sida.

Samtidigt stoppas teamet av poliser som spärrat av vägen. Efter en kort diskussion får de utsända dock tillåtelse att fortsätta förbi avspärrningen, ”om ni tar det försiktigt”, för att fotografera och kanske göra ett videoinslag om de nedblåsta taken.

– Vi är väl ute någon timme till. Men som sagt, nu har det lugnat ner sig, säger Sarah Nylund, som inte tidigare varit med om något liknande i väderväg i Malmö.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.