Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-21 17:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/repovningen-igen-efter-20-ars-paus/

Sverige

Repövningen igen – efter 20 års paus

Bild 1 av 6 Stegen från civilist till plikt: vicekorpral Olle Dahlkvist i täten för de nyinryckta på Amfibieregementet vid Berga i Haninge när de går mot förrådet för att hämta ut sina uniformer och persedlar.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 6 31-årige Per Edenström från Stockholm är förste man ut ur förrådet med kängorna, hjälm i ryggsäcken, uniform i den gröna bagen och blå-vitrutiga lakan i den vita plastsäcken.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 6 ”Det är ganska jobbigt, men kul”, säger Magnus Kylberg från Göteborg som bärgar en 70 kilo tung docka från simbassängens botten. Richard Kramer från Stockholm hjälper till under livräddningsövningen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 6 ”Minnena återuppväcks, det är blandade känslor”, säger Laban Elgaard, 26 år, från Helsingborg, som tillägger: ”Det roligaste är ju kompisarna.”
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 6 Detta borde ha gjorts tidigare, vi skulle inte ha skurit ned försvaret för mycket, vi har inte rätt balans. Vi är lite naiva här i landet., säger Pierre Jacobsson, förrådsman.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 6 av 6 ”Jättekul att vara tillbaka”, säger Gerard Brodin, Stockholm, nere i stridsbåtens motorrum. Robin Petterson instruerar honom och Stefan Davidsson, Frillesås, (närmast) om maskineriet ombord.
Foto: Magnus Hallgren

Läget i omvärlden skärps samtidigt som det nya svenska yrkesförsvaret saknar närmare hälften av sina soldater.

Därför genomför tidigare värnpliktiga för första gången på 20 år repetitionsutbildning.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in