Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Resenärer hoppade av strandat Öresundståg: ”Fanns inget syre”

Tåget stannade i närheten av Öresundsbron.
Tåget stannade i närheten av Öresundsbron. Foto: LUDVIG THUNMAN

Ett strömlöst tåg i närheten av Öresundsbron evakueras av räddningstjänsten. Polisen har också krävt tågstopp i området, efter att obehöriga personer rört sig på spåret. 

Jenny Sköld, som dagligen pendlar till jobbet i Köpenhamn, kom av tåget vid 19-tiden och berättar för TT hur värmen snabbt steg i det överfulla tåget.

– Det fanns inget syre, så någon sade till någon annan att dra i nödbromsen så att dörrar gick att öppna. Sedan började flera hoppa av.

Ventilationssystemet på tåget slutade fungera på grund av ett fel som gjorde att det inte kunde ta emot ström. Tåget stannade i närheten av Öresundsbron.

– Det är väldigt varmt ute så vad jag förstår så blev det snabbt obehagligt inne på tåget, säger Mark Fenzel på Skånetrafikens pressjour. 

Övrig trafik har också stoppats genom Hyllie, väster om Malmö. 

– Efter ungefär trettio minuter fick vi in en begäran om tågstopp i Hyllie, på grund av obehöriga personer på spåret, säger Mark Fenzel.  

Mark Fenzel kan inte säga något om hur passagerarna på tåget mår. 

– Det enda jag vet är att de nu evakueras av räddningstjänsten. Vi kommer ha personal på perrongen som tar hand om dem där. Ersättningsbussar har också satts in för att ta dem vidare, säger han. 

Inte heller Räddningstjänsten har någon information om hur tågets passagerare mår, eller om någon tagit skada under vistelsen. 

– Däremot fick vi samtal från personer ombord som vittnade om dålig miljö. Sedan kom uppgifter om att man börjat spontanevakuera. Då beslutade vi i samråd med Trafikverket och andra aktörer om genomföra en ordnad evakuering, säger Mattias Sköld på Räddningstjänsten Syd. 

Enligt honom var evakueringen slutförd slutförd strax efter klockan 19 på torsdagskvällen. Kvar på tåget fanns då endast ett fåtal personer, som ville åka med till perrongen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.