Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Restaurangägare hotades med IS-budskap ”Konvertera eller dö”

”Konvertera eller dö” och ”kalifatet är här” stod det på Markus Samuelssons restaurang när han kom till jobbet på tisdagsmorgonen.

Det är andra gången på kort tid som symboler för terrororganisationen Islamiska staten klottrats på kristna assyriers verksamheter i Göteborg.

”Det känns fruktansvärt obehagligt, vi känner oss hotade”, säger Markus Samuelsson till DN.

Bröderna Samuelsson äger restaurangkedjan Le Pain Français som har flera kaféer och bagerier på västkusten. När Markus Samuelsson kom till bageriet som ligger vid Opaltorget i Västra Frölunda i Göteborg tidigt på tisdagsmorgonen upptäckte han klottret som stäckte stora delar av den fem meter långa ytterväggen.

– Det står bland annat ”kalifatet är här” och ”konvertera eller dö”. Jag fick en klump i magen direkt, det känns fruktansvärt obehagligt och hotfullt, säger han.

På väggarna syns också flera symboler för IS, men också den arabiska bokstaven N som terrororganisationen målade på kristna personers husdörrar innan de intog Mosul sommaren 2014.

Runt Opaltorget i Västra Frölunda finns flera butiker och restauranger, men det är bara Le Pain Français och pizzerian bredvid som också ägs av kristna assyrier som utsatts för klottret. Det är andra gången på drygt en vecka som pizzerians ägare hotats med IS-budskapet.

Kristna minoriteter har varit särskilt utsatta för terrororganisationens våldsdåd i Mellanöstern.

– Vår familj flydde till Sverige från Turkiet på 70-talet och det vi utsatts för nu liknar de historier vi fått berättat för oss som barn. Det är så konkret och hotfullt och vi är jätterädda, säger Markus Samuelsson.

På restaurangkedjan arbetar människor med 26 olika nationaliteter och personalen är mycket upprörd över händelsen som polisanmäldes under tisdagsmorgonen.

– Det kändes som att de tog våra uppgifter på allvar, men vi har inte fått någon återkoppling än. Jag hoppas att de tar på allvar. Det jobbar personal på bageriet även nattetid och vi är oroliga över att utsättas för brandattentat eller liknande, säger Markus Samuelsson.

Ordföranden i Assyriska distriktet i Göteborg, Josef Garis, säger till DN att han hade hoppats kunna känna sig trygg i Sverige.

– Oavsett vem som ligger bakom det är det utpekande och sårande. Jag har pratat med polisen och en anmälan har upprättats av polisen, säger Josef Garis som talat med stadsdelsförvaltningen och kommunen.

– De gamla förföljelserna börjar kännas nära.

Den symbol som används klottrades på alla kristna hem när IS tog sig in i Mosul. Sedan fördrevs de kristna därifrån.

– Nu ser vi också hur IS har börjat avrätta assyrier som tagits som gisslan i Khabur i Syrien, säger Josef Garis.

Fredrik Milder på Säkerhetspolisens presstjänst hänvisar till polisen som ska utreda ärendet.

– Jag kan inte gå in på vilken information vi kan dela med polisen rent generellt. Men vi har en nära samverkan, säger han.

Under onsdagen kommer Göteborgs assyriska grupper att samlas för att diskutera det som hänt.

Tidningen Hujådå var den första som uppmärksammade händelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.