Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 00:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/restauranger-som-inte-foljer-trangselregler-kan-stangas/

SVERIGE

Restauranger som inte följer trängselregler kan stängas

Videon är 33 min lång. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, och MSB höll pressträff om covid-19.

Den restaurang som blir påkommen med att inte följa de nya trängselreglerna som införts kan komma att bli nedstängd. I helgen kommer inspektioner att genomföras bland annat i Region Stockholm.

– Det finns stora möjligheter att njuta av vädret utan att man sitter så trångt som man gör på uteserveringar i dag, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

När vädret blivit bättre har det blivit trångt på uteserveringarna. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger under de svenska myndigheternas presskonferens på torsdagen att man kommer att stänga verksamheter om reglerna med att hålla avstånd och att det högst får vara 50 personer samtidigt i en grupp inte följs. Region Stockholm kommer till exempel att genomföra kontroller under helgen.

– Det finns stora möjligheter att njuta av vädret utan att man sitter så trångt som man gör på uteserveringar i dag, säger Anders Tegnell.

I en intervju med Sveriges Radios Studio Ett säger statsminister Stefan Löfven (S) att myndigheternas rekommendationer inte bara är tips, utan något man är skyldig att följa och att den som inte lyder kan tvingas stänga.

– Vi har sagt att vi inte är främmande för några som helst beslut om vi ser att det här har en stor påverkan. Där vi kan minska smittspridningen på ett substantiellt sätt så ska vi göra det naturligtvis. Vi är redo att fatta beslut när helst vi behöver det.

793 personer har hittills avlidit i covid-19 i Sverige, 106 fler än antalet avlidna som hade rapporterats in under onsdagen. Totalt 719 personer har intensivvårdats för covid-19 i Sverige. Nationellt har 8.419 fall bekräftats.

– I Sverige har vi en hyfsat stabil trend. Det låg kvar lite fall i databaser, men vi ligger kvar på samma nivå som i slutet av förra veckan, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell berättade om hur man i Stockholm gjort en undersökning för att kontrollera smittspridningen i regionen. 773 personer i Stockholm var med i provtagningsstudien.

– 2,5 procent bar på viruset just då. Man bär på viruset i kanske fem dagar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt Anders Tegnell betyder det inte att 2,5 procent är smittade utan antalet smittade är betydligt högre. Undersökningen har gjorts genom att pinnar för provtagning skickats ut till de som är med i undersökningen. Sedan har Försvarsmakten hjälpt till att hämta dem. Undersökningen ska upprepas efter påsk.

– Undersökningen i Stockholm gjordes för att det ligger först i epidemin. Den görs för att följa utvecklingen i immuniteten för att se vilka restriktioner som kan börja avvecklas, säger Anders Tegnell.

Enligt Tegnell kan mellan 5-10 procent av befolkningen i Stockholm bära på viruset utifrån undersökningen.

Just nu vårdas 477 personer för covid-19 inom intensivvården. Det finns fortfarande knappt 200 fria platser nationellt, berättar Johanna Sandwall från Socialstyrelsen. Man har nu undertecknat avtal för en miljard kronor. Det finns nu bland annat avtal på 800 respiratorer, 330 är fördelade till intensivvårdsplatser, respiratorer som bland annat fanns i beredskapslager.

– Det är svårt att säga. Min målsättning är att vi ska ha så stor uthållighet att vi kan komplettera de behov som uppstår den närmaste tiden, säger Johanna Sandwall på frågan om när man väntar sig ha säkerställt en uthållighet i tillgången på material.

Socialstyrelsen berättade också om de undantag från besöksförbudet på vård- och omsorgsboende som nu kan ges och som Socialstyrelsen tagit fram riktlinjer för. Det som då krävs är att det finns särskilda omständigheter och smittrisken är låg. Mer specifikt handlar det till exempel om personer som befinner sig i livets slutskede, för att ta avsked, och vid demenssjukdom om det finns personer med stark oro.

Fakta:Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för restauranger och kaféer

● Det får inte uppstå trängsel i lokalen.

● Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering.

●  Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord.

● Buffé får serveras om gästerna kan plocka mat utan att det uppstår trängsel. Samma gäller hämtmat.

● Det är verksamheten som ansvarar för att det inte uppstår trängsel.

● Smittskyddsläkaren har rätt att stänga ned verksamheten om reglerna inte följs.