Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/restauranger-som-inte-foljer-trangselregler-kan-stangas/

SVERIGE

Restauranger som inte följer trängselregler kan stängas

33 min. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, och MSB höll pressträff om covid-19.

Den restaurang som blir påkommen med att inte följa de nya trängselreglerna som införts kan komma att bli nedstängd. I helgen kommer inspektioner att genomföras bland annat i Region Stockholm.

– Det finns stora möjligheter att njuta av vädret utan att man sitter så trångt som man gör på uteserveringar i dag, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

När vädret blivit bättre har det blivit trångt på uteserveringarna. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger under de svenska myndigheternas presskonferens på torsdagen att man kommer att stänga verksamheter om reglerna med att hålla avstånd och att det högst får vara 50 personer samtidigt i en grupp inte följs. Region Stockholm kommer till exempel att genomföra kontroller under helgen.

– Det finns stora möjligheter att njuta av vädret utan att man sitter så trångt som man gör på uteserveringar i dag, säger Anders Tegnell.

I en intervju med Sveriges Radios Studio Ett säger statsminister Stefan Löfven (S) att myndigheternas rekommendationer inte bara är tips, utan något man är skyldig att följa och att den som inte lyder kan tvingas stänga.

– Vi har sagt att vi inte är främmande för några som helst beslut om vi ser att det här har en stor påverkan. Där vi kan minska smittspridningen på ett substantiellt sätt så ska vi göra det naturligtvis. Vi är redo att fatta beslut när helst vi behöver det.

793 personer har hittills avlidit i covid-19 i Sverige, 106 fler än antalet avlidna som hade rapporterats in under onsdagen. Totalt 719 personer har intensivvårdats för covid-19 i Sverige. Nationellt har 8.419 fall bekräftats.

– I Sverige har vi en hyfsat stabil trend. Det låg kvar lite fall i databaser, men vi ligger kvar på samma nivå som i slutet av förra veckan, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell berättade om hur man i Stockholm gjort en undersökning för att kontrollera smittspridningen i regionen. 773 personer i Stockholm var med i provtagningsstudien.

– 2,5 procent bar på viruset just då. Man bär på viruset i kanske fem dagar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt Anders Tegnell betyder det inte att 2,5 procent är smittade utan antalet smittade är betydligt högre. Undersökningen har gjorts genom att pinnar för provtagning skickats ut till de som är med i undersökningen. Sedan har Försvarsmakten hjälpt till att hämta dem. Undersökningen ska upprepas efter påsk.

– Undersökningen i Stockholm gjordes för att det ligger först i epidemin. Den görs för att följa utvecklingen i immuniteten för att se vilka restriktioner som kan börja avvecklas, säger Anders Tegnell.

Enligt Tegnell kan mellan 5-10 procent av befolkningen i Stockholm bära på viruset utifrån undersökningen.

Just nu vårdas 477 personer för covid-19 inom intensivvården. Det finns fortfarande knappt 200 fria platser nationellt, berättar Johanna Sandwall från Socialstyrelsen. Man har nu undertecknat avtal för en miljard kronor. Det finns nu bland annat avtal på 800 respiratorer, 330 är fördelade till intensivvårdsplatser, respiratorer som bland annat fanns i beredskapslager.

– Det är svårt att säga. Min målsättning är att vi ska ha så stor uthållighet att vi kan komplettera de behov som uppstår den närmaste tiden, säger Johanna Sandwall på frågan om när man väntar sig ha säkerställt en uthållighet i tillgången på material.

Socialstyrelsen berättade också om de undantag från besöksförbudet på vård- och omsorgsboende som nu kan ges och som Socialstyrelsen tagit fram riktlinjer för. Det som då krävs är att det finns särskilda omständigheter och smittrisken är låg. Mer specifikt handlar det till exempel om personer som befinner sig i livets slutskede, för att ta avsked, och vid demenssjukdom om det finns personer med stark oro.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt