Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Resultatet en besvikelse”

Foto: Åke Johansson

Resultatet är en besvikelse. Det anser forskaren Magnus Oskarsson om den nya Pisaundersökningen. ”Det här bekräftar den ganska dystra bilden som finns av svensk skola”, säger han. 

Magnus Oskarsson är lektor på Mittuniversitetet och projektledare för Pisa i Sverige, samtidigt som han sitter i kommunfullmäktige i Härnösand för Socialdemokraterna. Han hade hoppats på ett bättre resultat för svenska elever i det digitala problemlösningstestet. Att Sverige återigen hamnar under medel i en undersökning är en besvikelse.

– Men det är ändå inte helt oväntat med tanke på resultaten i december. De var en chock för oss forskare, säger han. 

Det största fallet i svensk skola har, enligt Oskarsson, skett de senaste tre åren. 2009 var första gången som Sverige låg under medel i en Pisaundersökning, då i naturvetenskap. Förra året hamnade svenska elever under medel på alla områden förutom digital läsning. 

Ett problem är att både elever och lärare trivs sämre. Lärare känner sig pressade av Skolinspektionen. Elever säger att skolan är meningslös och allt fler kommer för sent till lektionen. 

I nuläget ser Magnus Oskarsson inga positiva effekter av den politik som utbildningsminister Jan Björklund (FP) har fört de senaste åtta åren. 

– Vi har försökt hitta positiva ingångar i den sammanlagda Pisadatan, men hittar inga. I stället ser vi tilltagande problem. 

Han menar att skolsystemet behöver mer stöd i stället för kontroll. 

– Många av de åtgärder som har gjorts för att stärka skolan, som fler prov, verkar ha ökat pressen på systemet, men inte förbättrat kvaliteten. Vi kan inte spåra några positiva effekter av de här åtgärderna. 

Allt för stor tilltro har satts till nationella prov. 

– Vi hade hoppats att de skulle göra det tydligare vad man ska göra i skolan, men resultatet fortsätter ändå nedåt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.