Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Retrotrenden med små godispåsar sprider sig

Mindre godispåsar sprider sig.
Mindre godispåsar sprider sig. Foto: Anders Wiklund/TT

Trenden med mindre godispåsar har gjort succé och sprider sig bland mataffärer över hela landet. Nu har även storleken på läskburkar och chipspåsar börjat krympa. Vi proppar i oss 17 kilo godis och dricker 70 liter läsk om året per svensk.

– Det visar hur galet det är med förpackningar som blivit allt större de senaste decennierna, säger Sara Ask, legitimerad dietist.

Svensken är en riktig gottegris och vi fyller gärna vår påse själva. En dryg fjärdedel av allt godis som äts i Sverige är lösviktsgodis. Dessutom äter vi allt mer godis, faktiskt mest av alla länder i världen med våra 17 kilo per person och år, enligt SCB. 1960 var motsvarande siffra knappt 7 kilo godis. Därtill dricker vi ungefär 70 liter läsk per svensk om året.

De senaste 30 åren har godispåsarna ökat i storlek. På 1970-talet rymde en godispåse cirka 175 gram, i dag väger en fylld påse mellan 500 gram och 4 kilo.

Men i höstas hände något. En mataffär i Stockholm återinförde godispåsarna från 70-80 talen. De gjorde succé och sedan dess har allt fler handlare hakat på retrotrenden runt om i landet.

– Det är väldigt jobbigt med de stora påsarna, och det är kul att få ge en mindre påse till barnen säga "fyll den här" och se att de är nöjda. Barnen tycker det är roligt när påsen blir full, säger handlaren Nina Högbom på Ica i Umeå till SVT.

Nu har butiken även lanserat mindre läskburkar och chipspåsar som alternativ till dagens jätteförpackningar.

Dietisten Sara Ask välkomnar utvecklingen. Hon tror det kan vara bra att få en extra hjälp med att begränsa intaget av sötsaker, i synnerhet för barn. Socker innehåller mycket tomma kalorier och kan leda till både övervikt och hål i tänderna. Bara att äta vad som ryms i en liten godispåse (175 gram) motsvarar 44 procent av en 7-årings energibehov.

– Det är livsmedel som vi absolut inte behöver och ska äta i begränsad mängd. Men många har fått en skev bild av vad som är normalt, säger Sara Ask.

– Man ska även tänka på att det finns mycket socker i andra livsmedel, som saft och läsk, det är godis i flytande form. Har man ovanan att dricka mycket av det i vardagen kan man få i sig stora mängder utan att man tänker på det.

Det minimalistiska syns även på konditorihyllorna, till exempel minisemlor, minimuffins och småkakor. Sara Ask tror att efterfrågan på mindre förpackningar är ett tecken på att vi generellt går mot en sundare livsstil och att det finns en ökad medvetenhet kring hållbar mat.

– Det är vanligare att familjer äter mer vegetariskt och handlar närodlat, och det har blivit inne att motionera som löpning, säger hon, och tillägger:

– Man kanske kan öka förpackningarna på mat som är nyttig i stället.

Socker till barn

Högst 10 procent av energin bör komma från socker av matintaget, enligt Livsmedelsverket. För en tioåring motsvarar det ungefär 50 gram socker om dagen. Räknat i sockerbitar blir det cirka 15 stycken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.