Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Reumatikerförbundets ordförande kränkte personalen – stängs av

Foto: Lars Lindqvist

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson stängs av från arbetsplatsen.

Orsaken är att en utredning visar att hon ska ha kränkt personalen.

Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, har varit internt omstridd i flera år. Stämningen har varit mycket dålig på organisationens huvudkontor och flera anställda upplever att de utsatts för kränkande behandling av ordföranden.

Under 2015 krävde Unionens skyddsombud att Arbetsmiljöverket skulle granska arbetsplatsen. ”Enligt arbetstagarna är det 5-7 arbetstagare som på ett systematiskt sätt utsätts för kränkningar. Stor personalomsättning har skett både bland er personal utan chefsfunktioner och bland er personal med chefsfunktioner”, står det i rapporten.

Även företagshälsovården har varit inkopplad och deras rapport föredrogs för styrelsen i måndags kväll. ”På styrelsens sammanträde den 18 januari 2016 föredrogs resultatet av utredningen som visar på allvarliga problem i den psykosociala arbetsmiljön på kansliet”, skriver Reumatikerförbundet i ett pressmeddelande.

På onsdagen stängdes Anne Carlsson av från arbetsplatsen och förbundets förste vice ordförande Beryl Sandberg tar tillfälligt över som ordförande.

Enligt pressmeddelandet är det ordföranden själv som varit huvudorsaken till den dåliga arbetsmiljön. ”I skrivelsen framgick att ett antal medarbetare upplever sig vara utsatta för kränkande särbehandling av förbundsstyrelsens ordförande.”

Reumatikerförbundet är Sveriges största handikappsförbund. Redan 2013 var situationen mycket ansträngd på Reumatikerförbundet. DN kunde då berätta om ett internt brev som skickats ut tilldistrikten inför stämman i maj.

”Vårt förbund faller sönder. Vi ber om akut hjälp. Hjälp oss på stämman att bli ett fungerande förbund igen”. Anne Carlsson slog dock ifrån sig kritiken och omvaldes på stämman.

Några månader tidigare hade Dagens Nyheter avslöjat att ordföranden Anne Carlsson hade bott gratis i förbundets lägenhet i Stockholm utan att betala skatt. Det fanns också stora tveksamheter kring hur ekonomin sköttes under Anne Carlsson ledning.

Dåvarande generalsekreteraren Magdalena Olsson kallade till en presskonferens efter DN:s artiklar och sade att hon inte kunde svara på hur pengarna hade använts.

När DN når Anne Carlsson per telefon säger hon att hon är på semester och har varit under en tid.

– Jag tänker inte kommentera utan hänvisar alla frågor till vice ordföranden, säger hon.

DN söker 1:e vice ordförande Beryl Svanberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.