Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

RFSL: Underbetyg för svensk demokrati

Kristdemokraterna har fått med sig övriga borgerliga partier på att frågan om tvångssterilisering vid könsbyte måste utredas ytterligare. På RFSL kallar man det ett underbetyg för demokratin att tvångssteriliseringen blir kvar.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, är chockad över att kravet på tvångssterilisering blir kvar.

– Partierna, åtminstone Folkpartiet och Moderaterna, bryter mot sina egna partibeslut. På partistämman fattade Moderaterna ett beslut på att tvångssteriliseringarna skulle bort. Det är ytterst anmärkningsvärt att ett så litet parti som Kristdemokraterna får med sig de övriga borgerliga i den här frågan för att behålla allianssamarbetet. Man går en väldigt konservativ minoritet till mötes och väljer istället att kränka många personer, säger Ulrika Westerlund.

– Det är inte utan att man undrar om det här har någonting att göra med de interna stridigheterna inom KD. Är det Göran Hägglund som har lyckats få igenom det här för att säkra sin position? Det här är ett djupt underbetyg för svensk demokrati, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.