Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ribbenvik ny GD för Migrationsverket

Mikael Ribbenvik blir ny generaldirektör för Migrationsverket. Han presenterades i dag av migrationsministern Morgan Johansson (S).
Mikael Ribbenvik blir ny generaldirektör för Migrationsverket. Han presenterades i dag av migrationsministern Morgan Johansson (S). Foto: Maja Suslin/TT

Mikael Ribbenvik fortsätter som generaldirektör för Migrationsverket. Därmed är det en riktig veteran inom myndigheten som nu ska anpassa och krympa verksamheten.

Mikael Ribbenvik har varit tillförordnad generaldirektör sedan september 2016 då Anders Danielsson lämnade posten. Nu blir han GD ”på riktigt”.

– Han är en person som kan myndigheten utan och innan. Han präglas av genuin kompetens och ett utomordentligt gott omdöme och ett gott hjärta, berömde justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vid en pressträff.

Morgan Johansson pekade på Migrationsverkets uppdrag framöver: att hålla nere handläggningstiderna, upprätthålla rättssäkerheten, klara anvisningarna till kommunerna och att ställa om verksamheten.

– Nu när antalet asylansökande gått ned måste kostymen anpassas. Det är också en stor uppgift, sade Morgan Johansson.

En överdirektör ska tillsättas, men vem det blir är inte klart.

Migrationsverket har i dag över 8.000 anställda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.