Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ribbing: Så hanterar du en aggressiv handskakare

Foto: AP

Hur undviker man att få handen krossad av aggressiva handskakare? DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing har svaret.

Fråga: Hur undviker man att få handen krossad av aggressiva handskakare? 

Jag skulle så gärna vilja vet hur jag med mina smala, känsliga, pianisthänder skall kunna undvika de smärtsamma situationer, där någon, i nästan alla fall en man, tycker det är roligt att klämma i allt vad han har vid handskakandet. Jag önskar jag finge komma på ett sätt att signalera i förväg att jag ämnar endast hälsa på ett milt och civiliserat sätt, att för alltid undvika att hälsa på dem som tycker om att skada andras händer.

Jag vet det av sociala skäl är helt omöjligt att helt undvika handskakningen och har inget emot normala handslag, men hur ska jag göra för att förhindra dessa marodörer?

Svar: Inte bara du har problem med de rejäla handslagen, som ofta avses markera kraft och vilken bra och ärlig människa handskakaren är. Det är visserligen rätt att ta i hand med ett bestämt handslag men det betyder inte att man måste visa hur stark man är genom att klämma ihop  den andra personens hand.

Ett sätt som knappast kan såra den du anar vill hälsa på det besvärligt kraftfulla sättet är att säga milt leende, innan handslaget har inletts, ”tyvärr har jag lite ont i händerna/lite svaga händer” och så hoppas på att budskapet når den andra personen så att handslaget blir snällt.

Ett ännu bättre sätt är att du säger ”jag hälsar på det här sättet, jag har lite problem med händerna” och så istället för att ta i hand håller du höger hand över ditt hjärta.

Att ta i hand är en gammal gest som har fredlighet som grund, höger hand lika med vapenhanden. Många anser att det är absolut nödvändigt att ta i hand när man hälsar. Visst är det bäst, men det fungerar inte alltid av olika skäl. Min inställning är mer tolerant: hövligheten och fredligheten kan också markeras med höger hand över ens eget hjärta, lika för män och kvinnor förstås. Eller med den gest som görs i flera kulturer: båda händerna hopförda framför bröstkorgen. Det betyder ungefär ”jag hälsar den store anden i dig” och vem kan ha något emot det?

Läs också: Donald Trumps handslag – en armbrytande historia

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.