Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-12 19:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/richard-bergstrom-blir-sveriges-vaccinsamordnare/

SVERIGE

Richard Bergström blir Sveriges vaccinsamordnare

16:23. Socialminister Lena Hallengren höll en pressträff för att presentera Sveriges vaccinsamordnare.

Det blir Richard Bergström som får uppdraget som Sveriges vaccinsamordnare. Han har tidigare varit vd för såväl läkemedelsindustriföreningen, LIF, som den europeiska motsvarigheten, EFPIA.

Richard Bergström får ansvaret att tillsammans med regeringen se till att få ett vaccin till Sverige. Det meddelade socialminister Lena Hallengren vid en pressträff på tisdagen.

Förutom rollen som vd har han även varit rådgivare för WHO, vice ordförande vid Karolinska institutet och expert i flera statliga utredningar. Inte att förglömma utbildad apotekare.

– Han har ett brett kontaktnät och många års erfarenhet i branschen, både nationellt och internationellt. Det ger honom en stark position att påbörja arbete omedelbart på måndag. Han ska bidra till att möta internationella processer och behov. Pandemin är global, och vaccineringen måste också vara global, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Richard Bergström var med på länk vid pressträffen om socialminister Lena Hallengren höll på tisdagen.
Richard Bergström var med på länk vid pressträffen om socialminister Lena Hallengren höll på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hallengren betonar att Sverige och världen fortfarande befinner sig mitt i pandemin, men säger också att processen med att ta fram ett vaccin går framåt i rekordsnabb takt.

– Det är en plikt som svensk och som person från läkemedelsbranschen att hjälpa till, säger Richard Bergström om sitt nya uppdrag.

Han själv tror att en storskalig tillgång på vaccin kan finnas tillgänglig redan i slutet på året eller i början av nästa år. Samtidigt som det finns många intressanta försök som ligger långt fram, kan de också vara mer riskabla, menar han.

– Jag måste sätta mig in i situationen som finns mellan länder och företag, som jag inte haft tillgång till tidigare. Jag tycker inte frågan om en köordning är relevant. Företrädare för läkemedelsindustrin vill ha en ordning för hur det ska genomföras globalt, det ska inte vara en huggsexa utan en sansad situation. Jag tog uppdraget för att regering har samma inställning till det globala samarbetet, säger Richard Bergström.

Förra veckan meddelade regeringen att Folkhälsomyndigheten ska få låna upp till två miljarder kronor så att myndigheten kan vara med och buda på ett eventuellt kommande coronavaccin hos läkemedelsföretagen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt