Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ridskolor-tvingas-hoja-avgifterna-efter-torkan/

Sverige

Ridskolor tvingas höja avgifterna efter torkan

Bild 1 av 3 Thea Nykvist och Uma Tommila är elever på Trosa ridskola.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 3 Det sved ordentligt när den extra fakturan kom, tycker Linda Tommila.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 3 av 3 LIlleman leds ut i hagen av Thea Nykvist och Uma Tommila.
Foto: Jonas Lindkvist

Trots att många ridskolor drabbades hårt av förra årets torka har de inte fått ett öre från regeringens krispaket.

Det gör att många har tvingats höja ridavgifterna – en av dem är Trosa ridskola.

– Det är klart att det sved i plånboken, säger rideleven Linda Tommila.

Rätta artikel

Förra sommarens värmebölja drabbade den svenska hästnäringen hårt. Ändå har den inte fått en enda krona i regeringens stödpaket till drabbade bönder. Orsaken är att hästar inte räknas som livsmedelsproducerande.

– De räknas som jordbruksdjur när det passar, och något annat när det inte passar, säger Trosa ridskolas ägare Disa Johannesson litet syrligt när vi kommer på besök för att höra hur de har tacklat de ökade foderkostnaderna – och hur de förbereder sig inför sommaren.

I dag är sjuåriga Uma Tommila och hennes kompis Thea Nykvist, 6 år, här för att rida på en av ridskolans snabbaste ponnyer, elvaårige Lilleman som mumsar på pellets när vi kommer för att hämta honom från boxen i stallet.

Lilleman, Uma och Thea. Foto: Jonas Lindkvist

Det är växlande molnighet med inslag av regn, och flickorna får dra hårt i grimman för att få Lilleman att slita sig från godsakerna i boxen. 

– Det är roligt att rida, särskilt att trava, säger Uma och tillägger att hon inte gillar galopp som hon tycker är alldeles för läskigt.

Läs mer: Pressade bönder erbjuds ta lån till hög ränta 

Uma Tommila och Thea Nykvist kommer hit för att rida året runt. När det är som kallast rider de i ett ridhus. De hade inte en aning om att hästarna hade ont om bete förra sommaren eftersom de hade fullt upp med att bada och njuta av värmen.

Ridskolans ägare Disa Johannesson berättar att bonden som hon köper hö av redan på ett tidigt stadium varnade för att det skulle bli en tuff sommar med brist på foder och priser som skulle gå upp.

– Men eftersom det blev en hyfsad andra skörd i augusti så blev det inte riktigt så illa som vi hade trott, säger Disa Johannesson.

Ägaren Disa Johannesson fick ökade foderkostnader efter det torra och varma vädret förra sommaren. Här med ponnyn Lilleman, Linda och Uma Tommila, och kompisen Thea Nykvist, 6 år. Foto: Jonas Lindkvist

I genomsnitt gick foderpriserna upp med en tredjedel och ridskolan fick ungefär 80.000 kronor i ökade foderkostnader. Till slut kände sig Disa Johannesson tvungen att ta till den drastiska åtgärden att skicka en faktura på 500 kronor till alla som rider på skolan.

– Jag var osäker på hur många som skulle betala. Men det visade sig att 168 av alla våra 170 ridande elever gjorde det. 

Umas mamma, Linda Tommila, säger att det sved ordentligt i plånboken eftersom alla tre i familjen rider. Det betyder att deras faktura var på 1.500 kronor.

– Men vi vill ju att hästarna ska äta och må bra, så det var bara att betala, säger Linda Tommila.

Hon tycker att det är fel att inte hästnäringen får del av regeringens krisstöd. 

– Det är ju djur som det handlar om, och en stor sport där hästarna lider om det är brist på mat. Det borde räcka som argument.

Thea och Uma inspekterar Lilleman. Foto: Jonas Lindkvist

Läs mer: Bönder oroas för foderbrist i det varma vädret 

Mindre ridskolor som inte hade någon buffert sedan tidigare, har drabbats hårdare av förra årets torka, enligt Eva Netterberg som är ordförande för Ridskolornas riksorganisation.

En del föreningsdrivna ridskolor har fått foderstödpengar av kommunen. Men privata ridskolor får inga bidrag eftersom kommunerna är förhindrade att stödja enskilda företag enligt kommunallagen.

– Det gör att privata ridskolor ofta har ridavgifterna som enda intäktskälla, säger Eva Netterberg. 

Uma, Lilleman, Thea. Foto: Jonas Lindkvist

Krisen för Trosa ridskola är för tillfället löst men Disa Johannesson oroar sig för framtiden eftersom det är fortsatt torrt i markerna.

– Vi har klarat året som varit med hjälp av fakturor och folks engagemang. Om det blir ännu en torr sommar så vet vi inte riktigt hur vi ska göra.

Läs mer: Vild vetesläkting kan lösa framtida problem vid torka