Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rik utländsk donator köpte viktig gotländsk hamn

Other: Pontus Lundahl/TT

En rik donator har köpt den strategiskt viktiga Marinhamnen i Fårösund på Gotland för att upplåta den till Försvarsmakten. Bakom affären står Hongkongkinesen Ming Wai Lau som gått in i en affär som svenska staten inte kunnat göra upp om, uppger säljare och köpare för DN.

Hamnen i Fårösund har tillhört Försvarsmakten och Gotlands kustartilleriregemente KA 3 som lades ned år 2000. Den såldes senare och den privatperson som ägt den, Joachim Kuylenstierna, har velat sälja den.

Försvarsmakten ville på grund av det sämre säkerhetsläget och återetableringen förra året på Gotland ha tillbaka hamnen. Fortifikationsverket som svarar för försvarets anläggningar lade ett bud som säljaren avfärdade som alldeles för lågt.

Vem som skulle köpa hamnen har varit föremål för spekulationer och politiska utspel. Men nu har hamnen bytt ägare.

– De har tillträtt hamnen som de betalt med reda pengar, säger Joachim Kuylenstierna till DN.

Han vill inte uppge vad köpesumman blev, men tillägger:

– Jag är mycket nöjd över att ha fått en köpare som har anknytning till hamnen.

Det företag som köpt hamnen är svenskt med namnet Artmax AB men ägs till ett hundra procent av Hongkongkinesen Ming Wai Lau.

– Han har förvärvat hamnen med hamnanläggningar i syfte att låta Försvarsmakten nyttja faciliteterna. Det är det enda syftet han har. Han är beredd att låta dem utnyttja hamnbassängen utan hyra, säger Thomas Backteman som svarar för företagets kommunikation.

Ming Wai Lau är en förmögen Hongkongkines och beskrivs som en Sverigevän. Han har tidigare donerat stora belopp till Karolinska institutet. Ett forskningscenter för regenerativ medicin bär hans namn, Ming Wai Lau Centre for Reparative Medicine, och har en enhet i Stockholm och en i Hongkong.

Affären om Marinhamnen gjordes upp för en dryg vecka sedan och betalning för hamnen erlades på onsdagen. Artmax har haft en mycket blygsam verksamhet hittills och styrelsen består förutom av Ming Wai Lau av Fredrik Lundström som är reservofficer.

– Fredrik Lundström har anknytning till Fårösund och har en bakgrund som officer. Det var en av anledningarna till att de fick köpa, säger Joachim Kuylenstierna

Försvarsmakten kontaktades på torsdagen av en advokat som företräder Artmax.

– Han förklarade att de köpt hamnen och att Försvarsmakten kunde få utnyttja den. Vi framförde att frågan om utnyttjande blir en fråga för Fortifikationsverket, säger brigadgeneral Rikard Askstedt vid Högkvarterets ledningsstab.

Fortifikationsverket fick genom DN reda på att hamnen nu sålts. Chefen för projektavdelningen vid myndigheten, Göran Wahlström, säger att han för en tid sedan kontaktades av Artmax.

– Artmax undrade om vi var intresserade av att hyra hamnen. Med det är vi inte eftersom vi har i uppdrag att förvärva den, säger Göran Wahlström.

Fortifikationsverket lämnade sitt bud till Johan Kuylenstierna av hamnen i februari men har sedan dess inte haft kontakt med honom.

I spekulationerna om köpare av hamnen har det förekommit att ryska intressen skulle ta över den. Det fick Liberalernas partiledare Jan Björklund att kräva ett statligt övertagande. Regeringen tillsatte nyligen en utredning som skulle se på möjligheterna till en ny ”statlig förköpsrätt av viss fast egendom”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.