Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Riksåklagaren vill se strängare straff i våldtäktsdom mot barn

Riksåklagaren överklagar dom om upprepande grova sexuella övergrepp mot barn. 

Åklagaren vill att Högsta domstolen skärper straffet. 

Mannen begick övergrepp vid närmare hundra tillfällen mot ett och samma barn. Övergreppen pågick under fem års tid och barnet var bara 9 år gammalt när övergreppen började. 

Han dömdes av hovrätten till nio års fängelse för grov våldtäkt mot barn. Nu vill Riksåklagaren att Högsta domstolen skärper straffet. 

– I det här fallet handlar det om upprepande grova sexualbrott mot barn som pågått under flera års tid och närmare hundra gärningar, trots det har domstolen inte dömt ut maximalstraffet, säger My Hedström, byråchef vid Åklagarmyndigheten.

Maximalstraffet för grov våldtäkt mot barn är fängelse i tio år men kan skärpas om de grova övergreppen skett vid upprepande tillfällen. Som mest kan straffet skärpas med ytterligare fyra års fängelse.

Riksåklagaren anser i det här fallet att brottet förtjänar det maximala straffet, som också vill att HD ska ge vägledning för kommande domar.

– Den här typen av domar blir allt vanligare och vi ser att det spretar hos domstolarna och att det finns olika utgångspunkter när man ska bestämma straffet, säger My Hedström.

Så sent som i början av oktober dömde hovrätten för västra Sverige annorlunda än i det aktuella fallet. Där utdelades ett strängare straff än tio år på grund av att de grova övergreppen skett vid upprepande tillfällen. Fallet rörde två tidigare skolanställda som dömdes för grov våldtäkt mot barn där hovrätten dömde mannen till fängelse i tolv år för cirka 70 övergreppstillfällen och kvinnan dömdes till tio års fängelse för övergrepp vid åtminstone 30 tillfällen. 

Läs mer: Långa fängelsestraff för våldtäkt mot barn  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.