Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Riksdagen förbjuder uranbrytning

Riksdagen grusar alla eventuella planer på att bryta uran i Sverige. Från i höst blir det förbjudet.

Klubbslaget i riksdagen angående regeringens förslag om förbud innebär att det från den 1 augusti i år blir förbjudet att bevilja tillstånd för urangruvor, prospektering eller provbrytning.

Det förekommer ingen uranbrytning i dag men det finns inget förbud mot att ge tillstånd för sådan verksamhet, förutsatt att en rad stränga villkor är uppfyllda. Men framöver ska det inte gå att ansöka om tillstånd.

Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade emot regeringens förslag, bland annat med hänvisning till att de svenska kärnkraftverken behöver kärnbränsle. De anser att det inte går att förlita sig på att det även i framtiden kan importeras, som nu. Sverige har stora urantillgångar.

De tre partierna fick också stöd av 14 Kristdemokrater. Men det räckte inte eftersom regeringspartierna fick stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet, vilket gav 163 röster mot 146.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.