Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Riksdagen har sista ordet”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet hävdar att skattebeslutet inte kan rivas upp av en domstol.

Om regeringens höjning av brytpunkten för statlig skatt stoppats på ett sätt som bryter mot lagen, skulle enskilda personer kunna överklaga att de får betala mer i skatt avslöjade DN på måndagen. 

Alla som tjänar mer än drygt 36 000 kronor i månaden skulle kunna överklaga sina skattebeslut, enligt experter på förvaltningsrätt som DN talat med. 

Det skulle betyda att oppositionen går på pumpen i ansträngningarna att stoppa skattesänkningen för redan högavlönade, en fråga som man lagt mycket prestige i.

I slutänden skulle det bli domstolarna som avgör frågan.

Miljöpartiets Peter Eriksson är ordförande i Konstitutionsutskottet, där majoriteten röstade för att riksdagen skulle kunna riva upp regeringsbeslutet om höjd brytpunkt för statlig skatt:

– Det skulle kunna bli en väldigt intressant juridisk process.

Peter Eriksson betvivlar starkt att beslutet kan ändras i domstol.

– Vi har ju följt riksdagens arbetsordning som säger att KU ska lösa konflikter.

– Dessutom vet jag inte om någon kan hävda att de lidit skada för att oppositionen rev upp regeringens beslut om höjd brytpunkt. Regeringens beslut hade ju inte trätt i kraft, fortsätter Eriksson.

Enligt Björn von Sydow, gruppledare för Socialdemokraterna i konstitutionsutskottet och docent i statskunskap, är det inte troligt att domstolar eller myndigheter skulle få sista ordet, eftersom tvisten gäller hur riksdagsordningen ska tolkas. Det är en form av grundlag.

 – Enligt regeringsformen, som är vår högsta grundlag, står grundlag över lag och riksdagen är den främsta uttolkaren av grundlagen, säger han.

 – Det er artikel pekar på måste bedömas av både domstolar och förvaltningsmyndigheter. Men i prövningen när lag står mot lag ska det det särskilt beaktas att riksdagen är folkets främsta företrädare och uttolkare av lagen, säger han. 

Både Peter Eriksson och Björn von Sydow menar finansutskottets initiativrätt har stärkts.

– Det finns en modern föreskrift som hängde ihop med när ordningen tillkom som  handlar just om finansutskottets initiativrätt. I den framgår det att finansutskottet får väcka förslag i ämnen som faller inom andra utskotts områden, säger Björn von Sydow. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.