Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Riksdagen övade krig

Riksdagshuset i Stockholm.
Riksdagshuset i Stockholm. Foto: TT

Krigsdelegationen har haft sin första övning på 20 år. Den har handlat om att ersätta riksdagen om Sverige skulle utsättas för krigsfara.
– Det har varit en mycket givande övning, säger talman Urban Ahlin till DN.

Krigsdelegationen, som kan ersätta riksdagen om det skulle bli krig eller vara fara för krig, genomförde under måndagen sin första övning sedan 1997. 

– Spelet i dag har gett olika scenarier och utvecklingar av vad Sverige skulle förhålla sig till i fara för krig. Det har varit givande och vi har lärt oss väldigt mycket, säger talman Urban Ahlin, som var med på övningen.

Med på övningen var bland andra Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jimmie Åkesson (SD), Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V). Vilka scenarier som övades och var delegationen höll till vill Urban Ahlin inte berätta.

– Vi har rest ut med ledamöterna från Stockholm och riksdagshuset. Det har varit väldigt bra eftersom det gett en mer realistisk inramning till övningen.

Det var 20 år sedan Krigsdelegationen hade en övning sist, vilket är för lång tid, anser Urban Ahlin.

– Jag tror att en sådan här övning är oerhört viktig. Sist var det inte alls i den här omfattningen, så jag tycker att det var på tiden. Så att vi ska lära oss av svagheter och brister och kan vara bättre förberedda den dagen det behövs.

Det var i det konstituerande mötet 2014 som Krigsdelegationen beslutade om övningen, där man utgått från ett scenario där Sverige utsätts för krigsfara och samhället för stor press.

Urban Ahlin säger att anledningen till att övningen hölls nu inte huvudsakligen har med omvärldsläget att göra.

– Anledningen till att vi övar nu är att ledamöterna begärde det 2014. Omvärlden spelar roll, men vi tycker inte människor ska känna oro inför världsläget, säger han.

 

Krigsdelegationen

Krigsdelegationen består av talmannen och 50 riksdagsledamöter. Ledamöterna väljs av riksdagen för varje mandatperiod. Ordförande är talmannen. Även ministrar som är lediga från uppdraget som riksdagsledamot kan sitta i krigsdelegationen.

Om det är fara för krig fattar Utrikesnämndens ledamöter tillsammans med statsministern beslut om att krigsdelegationen ska ersätta riksdagen. För ett beslut krävs att statsministern och sex av nämndens ledamöter röstar för det.

Källa: Sveriges riksdag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.